Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Tadsjikistan er et land med en lang historie; det er over 6000 år siden de første menneskene flyttet dit. Forskjellige folkeslag har kommet i kamp med hverandre og erobret tradisjoner og kulturer i landområdet. Noen nevneverdige erobrere er mongolene, araberne, grekere, tyrkere og iranerne og dette gjør Tadsjikistan til en kulturell smeltedigel gjennom antikken til moderne tider.

Tadsjikerne stammer fra Samanidene, som var et persisks Sunni muslimsk imperium og en slags avlegger av iranske rike landeiere. Tadsjikistan har vær del av Silkeveien og har også derfor et rikt mangfold av historie, kultur og tradisjoner både utviklet av tadsjikerne selv og av andre innflytelsesrike kulturer, som f.eks. Russland og Sovjetunionen. Tadsjikistan var under Sovjet regjering frem til 1991 og bære fremdeles historiske preg av unionen.

Det levende landskapet er ofte sublimt, urovekkende og spennende med sine spisse og skarpe fjell, sine myke og innbydende daler og sitt altomfattende klima. Vintrene kan være iskalde og somrene overraskende varme, men på samme tid ser vind og vær til at det blir en lett og behagelig blanding av både vår og høst. Naturen tillater nakenbading i varme kilder blandet med legendariske fortellinger om kildenes skapelsesprosess, og på samme tid kan en spane etter sjeldne fuglearter både i luften og på land. Er en sugen på en utfordring eller et spennende eventyr der naturen fremdeles er seierherre, kan en ta en sykkeltur gjennom Pamirfjellene eller bestille gåtur opp i høyden. Er du heldig ser du også moteriktige tadsjikiske damer med toppen av Tadsjikisk vogue - «unibryn».

Tadsjikerne er et sportslig folk. Et tradisjonelt skue er hestesporten Buzkashi, og polo er heller ikke til å fornekte. Gushtingiri-bryting praktiseres under visse tradisjonelle festiviteter, og menn og kvinner kan bryte med hverandre i en form for likestilling. Og er ikke dette underholdende nok kan landet by på filmfestivaler, muslimske festiviteter og kanskje til og med en yeti! Besøkende kan ri gjennom Pamirfjellene på kamelryggen, stikke innom Fedchenko-isbreen, spore dinosaurer i naturen og lære om arkitekturen og den praktiske hverdagen i antikkens Silkevei.

Høydepunkter

 • Garm Chashma: Velkommen til Tadsjikistans legendariske "Varme Kilder"! Fra gammelt av forteller legendene om stedet oss at Ali, svigersønn til profeten Muhammed, slo bakken med sverdet sitt mens han kjempet mot en drage, og varmt vann spydde ut. I tusenvis av år har mineralforekomstene skapt en marengslignende stein med et basseng i sentrum. Ved utspurt er vannet ved rundt 65 grader, og mange lokale folk kommer hit for å bade og søke helbredelse - det sies at vannet kan behandle mer enn 70 ulike helsetilstander. Badeøktene er delt inn etter kjønn da de fleste badende foretrekker å svømme nakne.
 • Den Forsvunne Byen Karon: Noen ganger føles det som om Indiana Jones er virkelighet – Karon var en gang en blomstrende bosetning over Panj-elven i utkanten av Tadsjikistans «Gorno-Badakhshan Autonome Oblast» («GBAO-regionen»). Den hadde et spektakulært citadelle, vann- og ildtempler, gullgruver og verksteder, og et polostadion med plass til 10000 tilskuere. Men Karon ble borte. Stedet ble først gjenoppdaget av arkeologer i 2012, og de graver stadig ut et stort område som har fått kallenavnet "Tadsjikistans Machu Picchu". Svært få turer stopper her, men de som gjør det får en fascinerende historietime, samt spektakulær utsikt over citadellet og de omkringliggende fjellene.
 • Pamir Highway: Tadsjikistans Pamir Highway er en av verdens mest populære bilturer og en av Tadsjikistans best kjente turistattraksjoner. De fleste turister velger å utforske denne turen med bil, men noen veltrente individer tar denne utfordrende naturopplevelsen på sykkel. Den mest populære ruten går sørover fra Dushanbe gjennom bølgende åser, og følger deretter den afghansk-tadsjikiske grensen langs Panj-elven til Khorog, porten til Pamir. Veien og landskapet blir da betydelig villere når du krysser det avsidesliggende Murghab-platået i Pamir-fjellene, og når et høydepunkt på 4655 meter. Høyden alene vil ta pusten fra deg så velg fremkomstmiddel med omhu.
 • Karakulsjøen: Karakul - som betyr "Sort Sjø" – er et av stedene på UNESCOs verdensarvliste. Innsjøen ligger på en høyde av 3 960 meter over havet og er en av de høyest liggende innsjøene i verden – høyere enn t.o.m. Titicaca. Kombinasjonen av økosystemer gjør det til et viktig habitat for fugler, inkludert sjeldne arter som barhodegjess, tibetansk sandrype, alpekaie og den nydelige kaukasiske fjellrosenfinken – en liten drøm i seg selv. Det er ingen hoteller ved Karakul, men det er flere hjemmeopphold i landsbyen hvor du kan oppleve hyggelig lokal gjestfrihet.
 • Sovjethistorie: For de som elsker sovjetisk historie er Tadsjikistan en super reisedestinasjon. Tadsjikistan var en av de fattigste landene under Sovjetunionen og var i tillegg en russisk vasall fra sent 1800-tallet. Det beste stedet for å lære om Tadsjikistans Sovjet-periode er i byen tidligere kalt Leninabad, nå kalt Khujand. Ikke bare er byen hjem til den største Lenin-statuen i Sentral-Asia – her finner vi også en forlatt sovjetisk flykafé og Arbob-palasset som pleide å være hovedkvarteret for kollektivt jordbruk.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Dushanbe, Tadsjikistan:
Varmeste måned:
juli (36,4ºC) / Kaldeste måned: januar (-0,9ºC) / Våteste måned: mars/april (110mm)

 

Average min and max temperatures in Dushanbe, Tajikistan

Hvordan er været? Fordi Tadsjikistan er et land i Sentral-Asia har landet et klima som er tørt kontinentalt i lavere høyder, med relativt kalde vintre og veldig varme, solrike somre. Siden det er et fjelland varierer både temperatur og nedbør med høyde og skråningseksponering. I store høyder er det omfattende isbreer og snøfelt; de østligste og de sørvestlige områdene er de tørreste og er praktisk talt ørken. 

Beste tiden å besøke Tadsjikistan - De beste tidene å besøke Tadsjikistan er våren og høsten for å unngå værekstremitetene, og spesielt månedene april og oktober. Oktober å foretrekke fordi det er mindre regn, spesielt i hovedstaden Dushanbe og i ikke-ørkenområder, men i disse to månedene kan det noen ganger være kaldt om natten og varmt om dagen også. Derimot så er sommeren å foretrekke for fotturer i store høyder, siden det er den eneste sesongen når temperaturen overstiger frysepunktet. M.a.o. velg sesong etter reiseformål.

Penger & valuta: I Tadsjikistan har de myntenheten Somoni (TSJ). Underenheten er diram. 1 TSJ = 100 diram. Somonien ble introdusert 30. oktober 2000 og erstattet rubelen.

FreeCurrencyRates.com

Tips: Tips er ikke standard i Tadsjikistan men de i tjenester som henvender seg til turister som f.eks. guider og sjåfører vil forvente et tips på ca. 10 %. Mange restauranter i byer vil inkludere 10% tips som en serviceavgift på regningen.

 • Taxi – 8-20%.
 • Hoteller – tips er ikke vanlig eller forventet.
 • Restauranter – som regel 10% av regningen.
 • Guider/utflukter – som regel 10% av prisen på turen.

Interessante fakta: 

 • Tadsjikistan er et land fylt av fjell; over 90% av landet er fjellbelagt og ca. 50% av disse er mer enn 3000m over havet. Husk å forebygge høydesyke!
 • Tadsjikistan har en innsjø oppkalt etter Aleksander den Store. Lake Iskanderkul ligger på en høyde av 2195 m i fjellene i Sughd-provinsen i landet. Innsjøen og dens omgivelser gir en rekke habitater for det lokale dyrelivet og fuglelivet her er veldig rikt – et fint sted for fuglekikking.
 • «Yeti» har blitt sett i Tadsjikistan. Rapporter om tilstedeværelsen av «snøfolket» har dukket opp i Tadsjikistans Pamirfjellområde.
 • I dette vakre fjellandet vil du se de fleste kvinnene ha en såkalt enbryn eller «unibryn». Unibryn anses som svært attraktive i landet, og jentene som har separate øyenbryn maler dem ofte sammen i midten.
 • I oldtiden var landet del av Silkeveien.
 • Tadsjikistan ligger i en seismisk aktiv sone som gjør den svært utsatt for jordskjelv.

Festivaler                                                                                                                                         

Tadsjikistan er muslimsk nasjon, så mange av de nasjonale høytidene og regionale festivalene i Tadsjikistan er relatert til hendelser i den religiøse kalenderen. Feiringer inneholder vanligvis musikk og mat og folk og familie kommer sammen for å glede seg. Regionale festivaler, som den fargerike vårens tulipanfestival (Sayri Guli Lola), er en god måte for besøkende å få et bedre innblikk i tradisjonene og kulturen i dette fascinerende landet.

 • Eid al-Fitr: Festivalen er avslutningen av Ramadan og den månedlange fasten avvikles med mat, mat og ofte mer mat. Høytiden feirer avslutningen av de 29 eller 30 dagene med faste fra daggry til solnedgang under hele måneden Ramadan. For mange muslimer er Eid al-Fitr en festival for å vise takknemlighet til Allah for hjelpen og styrken han ga dem gjennom hele måneden Ramadan for å hjelpe dem med å utøve selvkontroll og forstå hvordan det er å gå uten. Det er vanligvis felles bønn, fest og familiebesøk. Barn får søtsaker tidlig om morgenen, og gjennomsnittshusholdningen får besøk av mer enn sytti personer i løpet av en dag - en livlig affære! Det er også en tid for takknemlighet og å gi til veldedighet.
 • Navroz: Dette er Tadsjikistans nyttårsfeiring og er i samsvar med Sentral-Asias nyttår som faller på vårjevndøgn, 21. mars. Besøkende får oppleve feiring det med høytidsretter som den tradisjonelle risretten plov og den arbeidskrevende sumalak som tilberedt av kvinner som rører i kjelen dag og natt, prater, synger og danser. Dushanbe holder feiringer og Hisor er stedet for det uvanlige hestespillet Buzkashi hvor en geit plasseres i mål, og Gushtingiri-bryting hvor men og kvinner kan kjempe mot hverandre og kastene aldri slutter.
 • Didor Film International Festival: Denne festivalen organiseres annethvert år i hovedstaden Dushanbe og var opprinnelig en persisk filmfestival. Nå har festivalen utvidet omfanget til å inkludere både russiske og europeiske filmer. Festivalen har fra starten satt sitt eget, unike tadsjikiske stempel på festivalen. Besøkende på festivalen kan for eksempel forvente å befinne seg på en grønn, ikke rød, løper. Med en rekke debatter som skjer ved siden av visninger om temaer som fremtiden til tadsjikisk kino, og med deltakelse fra internasjonale kinoeksperter og analytikere, kan fans av kino og Sentral-Asia-entusiaster se frem til et tankevekkende program med arrangementer.
 • Roof of the World Festival: Denne musikkfestivalen – også kjent som Bam-i Dunya - er en kulturell festival for folkemusikk og dans i hele Sentral-Asia. Dette er et årlig arrangement i byen Khorog, som holdes av lokale og internasjonale organisasjoner som er aktive i Tadsjikistan. Deltakere kommer gjerne fra Tadsjikistan, Kasakhstan, Kirgisistan og Afghanistan. Det kunstneriske programmet inkluderer forestillinger, utstillinger som fremmer bærekraft av naturressurser, håndverkere fra deltakerlandene og dokumentarer om sentralasiatiske mennesker og regionen generelt. Målet med festivalen er å stimulere til kulturell turisme og det resulterende samfunnsnettverket – en fryd å oppleve!
 • Sayru Guli Lola: Denne frydefulle og hyllende festivalen er en regional festival som arrangeres nord i Tadsjikistan til ære for de stedegne tulipanene som blomstrer om våren. Denne fargerike festivalen arrangeres av forskjellige byer og har tradisjonelle kor, musikk og dans. Den første dagen binder lokalbefolkningen tulipaner rundt trær, og folk samles for å synge og danse. Kveldsfakkelparader representerer lysets seier over mørket. Dagen etter er for selvrensing i elver og minnes de som har gått bort, med spesielle bønnegudstjenester holdt på kirkegårder.
 • Seiersdagen: Denne dagen er en nasjonal helligdag som finner sted 9. mai hvert år. Festivalen, som har blitt observert i Tadsjikistan siden 1946, minnes Sovjetunionens krafttak mot Tyskland under andre verdenskrig, og er vanligvis preget av fyrverkeri og en militærparade. Hver by har sine egne feiringer som ofte inkluderer å hilse på veteraner og anerkjenne deres prestasjoner i krigstid. Hovedstaden, Dushanbe, har det største organiserte arrangementet, sentrert om Victory Park.

 

 

Se våre reiser til dette reisemålet