Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Inneklemt mellom mektige Kina & Kasakhstan, og omringet av de spektakulære Tien Shan fjellene, ligger vakre og uberørte Kirgisistan. Landet var sentralt for karavanene og den trafikkerte Silkeveien for hundrevis av år siden. Hvis du har lyst å oppleve vakre fjellandskap, bo hos noen av nomadene som det fortsatt finnes mange av, høre spennende historier om Silkeveien og samtidig ikke gå i kø, er Kirgisistan stedet du skal dra til.
 
Landet er kjent for sin vakre natur, lange fjell kjeder med høye topper, slettelandskap og selv om Kirgisistan ikke har noen kystlinje kan man ta en svømmetur i verdens nest største saltinnsjø Issyk-Kul med det klare blå vannet.
Naturopplevelser bør stå høyt på listen når man velger å reise til Kirgisistan.
 
Høydepunkter
  • Issyk Kul & Djety Oguyz – 2-3 dager bør man minst bruke på å oppleve fjellkjeden Tien Shan og innsjøen Issyk Kul. Issyk Kul ligger på 1.600m over havet men likevel fryser den aldri, så betyr også navnet «Hot Lake». Fra Bisjkek tar kjøreturen en hel dag men utsikten er fantastisk. Vel fremme kan man overnatte i jurter. Neste dag kan man ta en fottur i juvet kalt Jety Oguz, oppkalt etter de 7 røde fjell formasjonene som omkranser juvet. Her går man gjennom skog, jurt bosettinger og beiteområder og kan også i tørrvær gå til et fossefall.
  • Bisjkek – Er hovedstaden i landet. Her bør man besøke Alatoo plassen, historisk museum, Fine Art Museum.  Vandre i en av de mange parkene eller handle i en av de mange basarene eller butikkene. Byen er i stadig forandring med flere cafeer og trendy barer som åpner.    
  • Osh – Er Kirgisistans nest største by og en av de eldste byene i området. Jayma Basaren er Sentral Asias største marked her får du alt fra frisk frukt til rare suvenirer. Den muslimske helligdommen Sulayman Mountain var et sentralt sted på Silkeveien, det kan være slitsomt å gå til toppen av fjellet men utsikten man får over byen, dalen, det lille museet og kirken fra det 15 århundre er vel verdt turen.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Kirgisistan (Bisjkek)

Måle enheter= ºC og mm/måned. Varmeste måned: juli (25ºC), Kaldeste måned: januar (-2ºC) / Våteste måned: april (17.0mm) - Alle verdier basert perioden 1985-2015.

Hvordan er været i Kirgisistan? Klimaet varierer veldig fra område til område. Fjellområdene har typisk fastlandsklima med kalde vintre og varme somre. I Nord-Kirgisistan er klimaet temperert med temperaturer på omkring 3 grader i januar og 25-20 grader i juli. Vest i landet er det subtropisk klima med opp mot 40 grader om sommeren.                                                                                                                   

Beste tiden å besøke landet: Kirgisistan er et stort land og klimaet varierer. Generelt kan man si at midten av juni til september er den beste tiden. I vest kan temperaturene bli veldig høye så her er det anbefalt at man reiser enten på våren eller høsten.                                                                                                                       

Myntenhet: I Kirgisistan brukes det Kirgisiske som (KGS). Visa og i noen grad MasterCard kan brukes i de store byene, Kredit kort kan brukes på de fleste større hotellene. Bankautomater er vanlig i alle større og mellomstore byer. Utenfor de store byene kan man ofte kun betale med kontanter.

Tips: Det er ikke vanlig å gi tips i Kirgisistan. 
  • Hoteller – Det er ikke forventet at man gir tips men det er hyggelig å legge litt igjen til de som ordner rommet. Eller har gjort noe ekstra.
  • Restauranter – På restauranter hvor man blir servert kan man gi litt tips men flere restauranter legger 10% inn i regningen.
  • Taxi – ikke vanlig å tipse, siden man blir enig om prisen i forkant.

Interessante fakta

  • Lykketallet i Kirgisistan er 40, det kommer av Manas sine 40 stammer, Manas var en lokal helt som samlet Kirgisistan, lykketallet er også å se i landets flagg med de 40 solstråler.
  • Fjellkjeden Tian Shan dekker 80% av landet, landet er også kalt «Cetral Asias Sveits»
  • 3 steder i landet er på UNESCOs verdensarvliste og i tillegg har landet 11 nasjonalparker.

Festivaler
Kirgisistan har ingen festivaler som er kjent for oss. Det betyr absolutt ikke at landet ikke har noe spennende å tilby sine tilreisende. Her finner du fantastiske fotturer og ikke minst rideturer på snille, rolige hester som trygt vil bære deg opp og ned bratte fjell og over strie elver. Her kan du oppleve storslått natur og overnatte i jurter. 

 
Se vår destinasjons video fra Kirgisistan:
Copyright - SpiceRoads Cycling

Se våre reiser til dette reisemålet