Skreddersy din ferie nå!

Oversikt

Velkommen til New Zealand og gjør deg klar for mektige nasjonalparker, mystisk Maori kultur og imponerende landskap. New Zealand kan være avslappende eller et adrenalin stappet destinasjon, men uansett er enhver reise til New Zealand episk.
New Zealand, et land som tar pusten fra deg med sin naturlige skjønnhet og eventyrlige opplevelser. Med sine majestetiske fjell, glitrende innsjøer, uberørte strender og en unik kultur, er New Zealand en destinasjon som vil fortrylle og inspirere deg. Utforsk de dramatiske landskapene som var kulissene til "Ringenes Herre" og "Hobbiten", og la deg fascinere av den rike Maori-kulturen. Uansett om du er ute etter adrenalinfylte utendørsaktiviteter, avslapning i spektakulære naturlige varme kilder eller en reise gjennom episke vingårder, vil New Zealand oppfylle dine reisedrømmer. Bli med oss på en uforglemmelig reise gjennom dette fortryllende landet, hvor magiske øyeblikk og uforglemmelige opplevelser venter rundt hver sving.

I New Zealand finner du en utrolig kontrast mellom det ville og det fredelige. Utforsk fjellene og isbreene på Sørøya, som tilbyr spektakulære turløyper og muligheten til å oppleve enestående isbreer som Franz Josef og Fox Glacier. Ta del i spennende vannsportaktiviteter som rafting og jetbåtsafari på de mektige elvene. På Nordøya kan du utforske geotermiske underverk som de boblende varme kildene i Rotorua og de imponerende geysirene. La deg forføre av de bortgjemte strendene i Abel Tasman National Park og oppdag den betagende skjønnheten i fjordlandskapet på Milford Sound.

New Zealand er også en destinasjon som er kjent for sitt fantastiske dyreliv. Fra å observere pingviner og sjøløver på Otago Peninsula til å komme tett på ville delfiner i Bay of Islands, kan du oppleve den unike og varierte faunaen på nært hold. New Zealand er også hjemmet til en rekke fuglearter, inkludert den ikoniske kiwien, som du kan lære mer om på dedikerte bevaringssteder.

I tillegg til den storslåtte naturen og det varierte dyrelivet, vil du bli møtt med vennlige og gjestfrie mennesker i New Zealand. Kiwiene er kjent for sin varme gjestfrihet og sin stolthet over å vise frem sitt land. Du vil oppleve deres velkomst, smil og sjarm gjennom hele reisen.

Enten du er en eventyrlysten reisende, en naturfotograf eller bare ønsker å oppleve den unike kulturen, vil New Zealand overgå alle forventninger. Ta deg tid til å utforske dette fantastiske landet, oppdage dets skjulte skatter og bli inspirert av de utrolige opplevelsene som venter rundt hver sving. En reise til New Zealand vil gi deg minner du aldri vil glemme, og vil etterlate deg med historier som varer livet ut.

New Zealand ble plassert på kartet etter Lord of the rings filmene
New Zealand har fått betydelig oppmerksomhet som reisemål etter innspillingen av de ikoniske "Ringenes Herre"-filmene. De storslåtte landskapene i New Zealand ble valgt som kulissene til J.R.R. Tolkiens fantastiske rike, og filmene brakte landets naturlige skjønnhet til verdensoppmerksomhet. Fra de majestetiske fjellene og de frodige dalene til de idylliske innsjøene og de dramatiske kystlinjene, ble New Zealand et levende Middle-earth som fanget fantasien til både fans av bøkene og filmene. Besøkende fra hele verden valfarter nå til New Zealand for å oppleve det magiske landskapet som ble skildret på lerretet. Utforsk de velkjente stedene som Hobbiton, Mt. Doom (Mount Ngauruhoe) og Rivendell (Kaitoke Regional Park) og lev ut dine egne eventyr i dette spektakulære landet. Mens "Ringenes Herre"-filmene hjalp til med å sette New Zealand på verdenskartet, er det landets naturlige skjønnhet og gjestfrihet som har gjort det til en destinasjon som fortsetter å fascinere og inspirere besøkende fra nær og fjern.

Ta en spasertur på New Zealands ville side!
Det er omtrent 4,8 millioner innbyggere på New Zealand, fordelt på 268 000 km² (større enn Storbritannia, men med kun ¼ av innbyggere. Resten er fullt av øde skoger, fjell, innsjøer, strender og fjorder som har gjort New Zealand til et av verdens beste destinasjoner for fotturer og adrenalin aktiviteter. På New Zealand finner du episke fotturer som «Heaphy and Milford Tracks, men det finnes tusenvis av mindre utfordrende turforslag for deg som liker natur og eventyr. Hvis ikke vandring er din aktivitet finnes det nok av andre muligheter som padling, sykkel eller utforske de mange Nasjonalparkene på egenhånd.

Māori kultur
For mange sportsinteresserte er selvsagt New Zealands nasjonallag «All Blacks» synonymt med Maori kultur. Dette er dog kun et eksempel på hvordan Maori kulturen lever seg inn i dagliglivet på New Zealand og levesettet til Kiwi befolkningen. Hvor hen du reiser på New Zealand vil du kunne høre Maori språket, eller se på TV kanaler med Maori temaer, bli med på en Maori fest (hangi) eller la deg trollbinde på en Maori kultur forestilling med sang, dans og den magiske «haka» krigsdansen. De fleste som ønsker å oppleve litt Maori kultur setter gjerne kursen for Roturoa (som eter vår mening har blitt vel overkommersialisert) og se heller etter mindre besøkte steder bl.a. på Sørøya av New Zealand hvor du fortsatt kan finne en mer ekte opplevelse av Maori kultur.

Det moderne New Zealand
New Zealand er ikke stedet hvor du vil oppleve mange frustrasjoner på din reise! Busser og annen transport går normalt når de skal gå, veiene er i meget god stand, minibanker finnes på hvert eneste gatehjørne, tyveri er stort sett ukjent og overnattingssteder er generelt av bra kvalitet. En annen ting med New Zealand, det fonnes ingen slanger og faktisk kun en eneste giftig edderkopp. New Zealand er et sted du virkelig kan slappe av og finne roen.

Mat, vin & øl
Intet besøk til New Zealand er fullbyrdet uten å ha prøvd noen av de klassiske rettene. Du kan fortsatt finne britiske klassiske som *fish’n chips” men heldigvis har det kulinariske New Zealand kommet litt lengre. Landets ledende kokker I Auckland, Wellington og Napier har brukt innflytelse fra blant annet andre øyer i Stillehavet og Europa og satt sammen kreative retter og benyttet lokale råvarer som sjømat (som f.eks. sjøøre), østers, kamskjell og lam.

Selv om man foretrekker sjømat og kjøttretter er det en gryende vegetarianer og vegan kultur, men New Zealand er ikke klare til å konvertere i den nærmeste framtid. All maten kan vaskes ned med gode viner og en økende variasjon av godt øl produsert o lokale små bryggerier.

Høydepunkter
Med så mange fantastiske steder og muligheter for aktiviteter er det omtrent umulig å sette opp en liste over steder man bør få med seg under et besøk. New zealand har rett og slett for mange attraksjoner til å rettferdiggjøre kun et besøk. New zealand er derfor en destinasjon du må ta i flere omganger og teste ut ulike sesonger i tillegg. Men her er noen av våre All Time favoritter i dette fascinerende landet.

 • Queenstown: dette er stedet for adrenalin junkies!: Queenstown er like mye et verb som et substantiv, et sted som liker å fremstå som verdens adrenalin hovedstad. Queenstown er da også fødestedet for den moderne formen for strikkhopping (bungy jumping) og listen over adrenalin galskap som du finner i Queenstown er episk og legendarisk med alt fra heliskiing til zip-lining.

  Det er faktisk meget sjeldent at man reiser herfra uten å ha opplevd hjertebank og panikk, men Queenstown har faktisk en del andre grunner for et besøk og det er fort å glemme byens kosmopolitiske restauranter, kunstscene og områdets gode vinområder. Hvis du ikke føler at adrenalin er noe for deg er det mange muligheter bare å nyte utsikten ut over Wakatipu innsjøen, en vakker perle i et av New Zealands mest dramatiske landskap. Obs1 Kommer du hit om sommeren må du forvente at du ikke er helt «alene».

 • Abel Tasman National Park: Denne parken dekker en stor del av den nordlige kysten av Sørøya og er et yndet område for naturopplevelser, med en rekke fotturer eller med kajakk og kano. Velg mellom stier langs kysten eller innlandet for den beste opplevelsen. Det er shuttlebåter langs hele parken og du kan enten gå i begge retninger eller benytte deg av transport løsninger den ene veien, Dette er et meget populært sted for lokale så kan bli meget folksomt i ferieperioder og vi anbefaler at du legger besøket til mars måned som den beste tiden for på besøke Abel Tasman nasjonalpark.

 • Milford Sound: Ved enden av Milford Highway (SH94) venter fantastiske Milford Sound (Piopiotahi). Opp av fjordens indigo fargede vann stiger Mitre Peak (Rahotu), symbolet for tusenvis av fotografer og et av New Zealands meste kjente landemerker. Toppen stiger opp i skyene, og det 1692 meter høye fjellet ser ut som om det skulle være skulpturert av en guddommelig hånd.

  Men sannheten er at dette er resultatet av isbreer som har skapt disse knivskarpe klippene. Fjellsidene er preget av arr etter ras forårsaket av trær som har falt ut hvor røtter hae dratt ned seg hele skoger ned i det mørke glitrende vannet. Når det regner dannes det øyeblikkelig en rekke fossefall som danner en vakker ramme rundt det hele.

  Men dessverre er dette et populært reisemål og det er beregnet at i utgangen av 2019 vil komme over 1 million besøkende så det er liten sjanse for at du får oppleve dette i ensomhet.

 • Rotorua: Er synonymt med dampende geysirs og Maori tradisjoner. En eim av sulfur henger over Rotorua og danner bakteppe til ethvert besøk. For Maorifolket er Rotorua et hellig sted og en av de mest spektakulære geysirene heter da også Wai-O-Tapu (Hellig vann). I dag er over 34% av befolkningen i denne regionen av maori røtter og dette har da også blitt «big business» innen turistnæringen. Rotorua er også et bra utgangspunkt for de som leter etter Lord of the Rings innspillingssteder og det er her du da også finner Hobbiton landsbyen. Rotorua er i dag blitt et litt for kommersielt sted etter vår mening og er ikke lenger så autentisk som vi gjerne skulle ønske med tanke på å oppleve den mystiske maorikulturen.

 • Central Otago: Rullene åser som endrer farge fra grønt til gyllent gull i den ubarmhjertige sommersolen skaper et bakteppe til en rekke av små sjarmerende gullrush byer hvor dagens bønder mingler med lykrakledde syklister i bortgjemte puber. I tillegg til å være New Zealands beste vinregion er det også et fantastisk område for de som liker å sykle, enten på terrengsykkel eller langs gamle gruvestier. En annen morsom og severdighet er selvsagt å sykle langs Otago Central Rail Trail.

 • Bay of Islands: Denne regionen på Nordøya er rangert som en av New Zealands mest populære destinasjoner om sommeren. Idyllen og tiltrekningskraften blir ikke mindre av bilder med turkist vann og over 150 uutviklede øyer og blir flittig brukt i turistkampanjer for New Zealand. Det meste av aktivitetene her finner da også sted i og på vannet og det finnes nok av valgmuligheter med alt fra seilbåter, yachter, utflukter for å lete etter delfiner, hvaler eller å padle rundt på egenhånd. Dette området har også en viktig plass i Maorienes historie (kjent som Pēwhairangi) og det var her den viktige traktaten med de britiske kolonistyrkene og Maoriene ble underskrevet den 6. februar 1840. Bay Islands er også åstedet for den første europeiske bosetningen på New Zealand og byen Russell ble grunnlagt så tidlig som 1843.

 • Vestkysten: Ikke noe annet sted er ensomheten søtere enn på vestkysten av Sørøya på New Zealand. Her finner du da også noen av New Zealands største naturlige severdigheter som Franz Josef og Fox isbreene og de fantastiske Pancake Rocks! – men du trenger en del hjelpemidler for å få det meste ut av et besøk til denne regionen som jetbåter, helikopter utflukter og være interessert i å ta bena fatt for å utforske de indre perlene i denne regionen.

  Inneklemt mellom de sørlige alpene og det brutale Tasmanhavet dekker vestkysten nærmere 9% av hele New Zealands landmasse, men kun 1% av befolkningen.

  Europeiske bosettere ble møtt av harde forhold når de kom hit på 1900-tallet og de som klarte å holde ut fikk formuer bygget på gull, kull og tømmer.

  For de som ikke klarte dette, ble det etter hvert etterlatt en del spøkelsesbyer og forlatte kirkegårder og graver vitner om harde forhold.

 • Kaikoura: Et obligatorisk stoppested på enhver reise til New Zealand og Sørøya. Kaikoura er en nydelig liten by og ligger ca 180 km bord for Christchurch og i bakgrunnen danner de snøkledde fjelltoppene i Seaward Kaikoura fjellkjeden en vakker ramme rundt det hele.

  Få steder i verden kan skryte av å ha så mye natur og ville dyr som nettopp Kaikoura! Her kan du med letthet oppdage hvaler, delfiner, NZ pels sel, pingviner, stormfugler, petreller og en rekke arter albatross har tilholdssted i dette området. Havet utenfor er ekstremt næringsrikt takket være havstrømmer og lokale forhold. Kaikoura er også et ypperlig sted hvis du vil oppleve og innføring i maori kultur på en langt mindre kommersiell måte enn i f.eks. Rotorua.

 • Aoraki/Mount Cook nasjonalpark: Ta turen til Sørøyas høyeste fjell, Aoraki/Mount Cook, og opplev enestående naturskjønnhet. Utforsk fjellstiene, nyt panoramautsikten og opplev det blendende landskapet med isbreer og alpine innsjøer. Dette er et paradis for turgåere og fjellklatrere, og nasjonalparken har mange turmuligheter som passer for ulike ferdighetsnivåer.

Dette er bare noen få av de mange fantastiske stedene å utforske i New Zealand. Landet er kjent for sin varierte og spektakulære natur, og uansett hvor du reiser, vil du bli møtt med enestående skjønnhet og uforglemmelige opplevelser.

 

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for New Zealand (Wellington)
Måleenheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: januar (18°C), Kaldeste måned: juli (9°C) & Våteste måned: juli (105.7mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Average temperature and rainfall Wellington, New Zealand

Hvordan er været? 
Været på New Zealand kan variere betydelig avhengig av hvilken region og årstid det er. Generelt sett har New Zealand et temperert klima med moderat nedbør og milde til varme somre. Her er noen kjennetegn ved været på New Zealand:

 • Nordøya: har et mildt og fuktig klima. Sommermånedene (desember til februar) har gjennomsnittstemperaturer på rundt 20-25°C, mens vintermånedene (juni til august) har gjennomsnittstemperaturer på rundt 10-15°C. Nedbøren er jevnt fordelt gjennom året, og det kan regne når som helst.
 • Sørøya: har et litt kjøligere klima sammenlignet med Nordøya. Sommermånedene har gjennomsnittstemperaturer på rundt 15-20°C, mens vintermånedene kan være kalde med gjennomsnittstemperaturer på rundt 5-10°C. Sørøya har også mer variasjon i landskapet og kan oppleve mer nedbør, spesielt i fjellområdene.
 • Fjellområdene: New Zealand har spektakulære fjellområder, spesielt i Sørøya, hvor været kan være uforutsigbart og endre seg raskt. I høyere høyder kan det være kaldt, og snøfall er vanlig om vinteren. Fjellpass kan være stengt eller ha begrenset tilgang på grunn av værforhold.
 • Østkysten: Østkysten av New Zealand har ofte mer sol og mindre nedbør sammenlignet med vestkysten. Områder som Hawke's Bay og Marlborough har varmere somre og er kjent for vinproduksjon.

Det er viktig å merke seg at været på New Zealand kan være skiftende, spesielt i fjell- og kystområdene. Det er lurt å være forberedt på varierende værforhold og pakke med lag-på-lag-klær for å tilpasse seg endringer i temperatur og nedbør. Det anbefales også å sjekke værmeldingen for området du skal besøke før du drar, spesielt hvis du planlegger utendørsaktiviteter

Beste tiden å besøke New Zealand
Den beste tiden å besøke New Zealand avhenger av hva slags opplevelser og aktiviteter du ønsker å ha, samt hvilken region du planlegger å besøke. New Zealand ligger på den sørlige halvkule, så årstidene er motsatte av dem i den nordlige halvkule. Her er noen generelle betraktninger:

 • Sommer (desember til februar): er en populær tid å besøke New Zealand, spesielt for utendørsaktiviteter og opplevelser. Temperaturene er varmere, med gjennomsnittstemperaturer som varierer fra 20-30°C på Nordøya og 15-25°C på Sørøya. Dette er også høysesongen, spesielt i januar, så det kan være mer turister og høyere priser på overnatting og aktiviteter.
 • Høst (mars til mai) og vår (september til november): kan være gode tidspunkter å besøke New Zealand med mildt vær og færre turister. Temperaturene er behagelige, med gjennomsnittstemperaturer på rundt 15-20°C på Nordøya og 10-15°C på Sørøya. Disse årstidene er ideelle for fotturer, utforske nasjonalparker og oppleve vakre farger i naturen.
 • Vinter (juni til august): Vinteren i New Zealand kan være en flott tid å besøke, spesielt hvis du er interessert i vintersport. Sørøya har flotte skianlegg og snøaktiviteter i områder som Queenstown og Wanaka. Temperaturene kan variere fra 0-15°C på Nordøya og 0-10°C på Sørøya. Vær oppmerksom på at noen fjellpass og turstier kan være stengt eller begrenset på grunn av snø og værforhold.

Det er viktig å merke seg at New Zealand kan oppleve variabelt vær uansett årstid, så det er alltid lurt å sjekke værmeldingen for området du planlegger å besøke og pakke passende klær og utstyr. Hver årstid har sine unike sjarm og opplevelser, så valget av beste tidspunkt å besøke avhenger av dine preferanser og hva du ønsker å oppleve under reisen.

Myntenhet & valuta: New Zealand Dollar (NZD) = 100 cents
Det finnes minibanker de fleste steder på New Zealand og du kan stort sett alltid betale med kredittkort. Ha gjerne med noe i kontanter, men det er i det hele ikke nødvendig egentlig.

FreeCurrencyRates.com

Betalingskort: De fleste steder i New Zealand aksepterer kredittkort som Visa og Mastercard. Debetkort med Visa- eller Mastercard-logoen kan også brukes til betaling. Imidlertid kan mindre butikker og restauranter begrense bruken av kredittkort, så det er alltid lurt å ha litt kontanter tilgjengelig.
Kontanter: Det er alltid praktisk å ha noe kontanter med deg for småkjøp, spesielt på mindre steder eller markeder som kanskje ikke aksepterer kortbetaling. Det anbefales å ha noen små sedler og mynter i newzealandske dollar for slike tilfeller.

Kostnadsnivå: Kostnadsnivået på New Zealand kan variere avhengig av hvilken by eller region du besøker, samt din egen livsstil og preferanser. Generelt sett er New Zealand ansett som et land med et moderat til høyt kostnadsnivå sammenlignet med mange andre land. Her er noen viktige faktorer å vurdere:

 • Overnatting: Prisene på overnatting kan variere avhengig av sted, sesong og type innkvartering. Store byer som Auckland og Wellington kan ha høyere hotellpriser sammenlignet med mindre byer og tettsteder. Det er også et bredt utvalg av overnattingsalternativer, fra luksushoteller til budsjettvennlige hosteller og campingplasser.
 • Mat og drikke: Spise ute på restauranter kan variere i pris, men generelt sett er New Zealand kjent for å ha et bredt utvalg av matopplevelser og lokale råvarer. Du kan finne alt fra rimelige matboder og gatekjøkken til høyere prisede gourmetrestauranter. Matvarer og dagligvarer i supermarkeder kan også variere i pris, spesielt avhengig av om du kjøper lokale eller importerte produkter.
 • Transport: Kostnadene knyttet til transport i New Zealand kan også variere. Leiebilpriser kan være rimelige, spesielt utenfor høysesongen, men drivstoffprisene kan være relativt høye sammenlignet med noen andre land. Kollektivtransport, som busser og tog, kan variere avhengig av rute og destinasjon.
 • Aktiviteter og attraksjoner: Inngangsbilletter til turistattraksjoner og aktiviteter kan ha varierende priser. Noen nasjonalparker og naturreservater kan kreve en inngangsavgift, mens andre kan være gratis. Priser for guidede turer, eventyraktiviteter og kulturelle opplevelser kan også variere.

Det er viktig å merke seg at selv om New Zealand kan ha et moderat til høyt kostnadsnivå sammenlignet med noen andre land, kan det også tilby enestående naturskjønnhet og unike opplevelser som gjør det verdt investeringen. Det er også mulig å tilpasse reisebudsjettet ditt ved å velge rimeligere overnattingsalternativer, lage mat selv og utforske gratis eller rimelige aktiviteter som fotturer og naturutforskning.

Tips på New Zealand
På New Zealand er det ikke vanlig å gi tips i samme grad som i noen andre land, som for eksempel USA. Likevel er det akseptert å gi tips som en ekstra takk for god service hvis du føler for det. Her er noen retningslinjer for tips på New Zealand:

 • Restauranter og kafeer: Det er ikke forventet å gi tips på restauranter og kafeer, spesielt hvis det er inkludert en serviceavgift på regningen. Men hvis du ønsker å vise ekstra takknemlighet for en spesielt god service, kan du runde opp regningen eller legge igjen 10% av beløpet som tips.
 • Taxi: Det er vanlig å runde opp beløpet til nærmeste dollar eller legge igjen noen ekstra dollar som tips til taxisjåføren.
 • Hoteller: Det er ikke vanlig å gi tips til hotellpersonalet, men hvis noen ansatte har gitt deg ekstraordinær service, kan du vurdere å gi en liten sum som takk.
 • Guider & reiseledere: Hvis du har hatt en flott opplevelse med en guide på en tur eller aktivitet, er det vanlig å gi en liten tips som en gest av takknemlighet. Dette kan være omtrent 10% av turprisen eller en liten sum basert på din egen vurdering.
 • Andre tjenester: For andre tjenester som frisører, massasjer, og lignende, kan det være vanlig å gi rundt 10% av kostnaden som tips hvis du er fornøyd med tjenesten.

Husk at tipsing er frivillig på New Zealand, og det er opp til deg å avgjøre om du vil gi tips og hvor mye. Det er alltid viktig å vise takknemlighet for god service, men det er ikke forventet å gi store beløp i tips på samme måte som i noen andre land.

 

Interessante fakta
New Zealand er et land som ikke bare imponerer med sin naturlige skjønnhet og varierte landskap, men også med noen fascinerende og morsomme fakta. Fra unikt dyreliv til spennende oppfinnelser og uventede tradisjoner, er det ingen mangel på underholdende og interessante aspekter ved dette landet. La oss ta en titt på noen av de morsomme faktaene som gjør New Zealand til et ekstraordinært reisemål. Bli med på en oppdagelsesreise gjennom landet som byr på både fantastiske opplevelser og overraskende kuriositeter.

 1. De lange hvite skyene: New Zealand har et annet navn som er like populært som landets offisielle navn - "Aotearoa". Dette maoriske navnet betyr "Det lange hvite skyens land" og refererer til de majestetiske skyformasjonene som ofte ses over landet.
 2. New Zealand er 1 av 3 land i verden som har to nasjonalsanger, Den ene er «God Save The Queen» og den andre er «God Defend New Zealand», de har begge samme status.
 3. New Zealand var det første landet i verden hvor de 3 øverste stillingene i regjerningen var besatt av kvinner; Statsminister var Helen Clark, Governor General var Dame Silvia Cartwrigth og Justisministeren var Sian Elias.
 4. Det finnes ingen slanger på New Zealand.
 5. Verdens første kommersielle strikkhopp var et 43 meter hopp ut fra Kawaru broen utenfor Queenstown i 1988.
 6. Deilig honning: New Zealand er hjemmet til verdens eneste eksisterende arter av bier, kalt Maori-biene. Disse biene produserer en spesiell type honning kalt manuka-honning, som er kjent for sine helsefordeler og unike smak. Manuka-honning er elsket både nasjonalt og internasjonalt.
 7. Fantastiske fugler: Kiwi-fuglen er en nasjonal stolthet og et symbol på New Zealand. Det som gjør kiwien unik er at den er flygeudyktig, har fjær som ligner pels og en lang nebb. Kiwien er også kjent for å være en nattaktiv fugl og er et av de mest ikoniske dyrene i landet.
 8. Verdens mest sørlige hovedstad: Wellington, hovedstaden i New Zealand, er den sørligste hovedstaden i verden. Byen er kjent for sitt pulserende kunst- og kulturliv, vakre havnefront og fantastisk utsikt over det omkringliggende landskapet.
 9. Høyeste konsentrasjon av sauer: New Zealand har en bemerkelsesverdig høy konsentrasjon av sauer. Faktisk er det omtrent ni sauer per innbygger i landet, noe som gjør det til et land med en av de høyeste sau-til-innbygger-forholdene i verden
 10. De tre øyene: Selv om New Zealand vanligvis blir referert til som to øyer (Nordøya og Sørøya), består landet faktisk av tre hovedøyer. Den tredje øya, Stewart Island, ligger sør for Sørøya og er et uberørt paradis for naturelskere.

New Zealand er en skattkiste av spennende og unike fakta som gjenspeiler landets naturlige og kulturelle mangfold. Uansett om du er fascinert av dyreliv, historie, kultur eller geografi, vil New Zealand definitivt overraske deg med sin sjarm og originalitet

Festivaler
Det finnes en rekke lokale og nasjonale helligdager og festivaler gjennom hele året på New Zealand så de vi har listet opp under er bare et lite utvalg av feiringer som finner sted. Om mulig forsøk å få med deg an av de mange Maori festivalene under et besøk. «Kiwis» elsker mat og vin og mange av festivalene er da sentrert rundt dette temaet.

 • Bluff Oyster & Food Festival: Finner sted i mai måned og Bluff tiltrekker seg da også mengder av besøkene til denne festivalen og muligheten til å smake de ferskeste østersene og annen sjømat på New Zealand.
 • Queenstown Winter Festival: Besøkende og lokale strømmer til Queenstown i juni for å oppleve verdens beste skiløpere I aksjon under denne festivalen. Selve festivalen markerer starten på vintersesongen på New Zealand og har funnet sted hvert eneste år siden 1975. Under festivalen er det også en rekke parader og avsluttes med et imponerende fyrverkeri.
 • Matariki Festival: Er en av de mest interessante kulturelle festivalene på New Zealand og markerer starten på det nye pret for Maori folket. Når den såkalte Matariki stjernen viser seg begynner feiringen og den viser da frem maori kultur i form av dans, kunst og konserter og finner sted normalt i slutten av mai.
 • Gisborne Wine & Food Festival: Dette er hjertet av New Zealand vin produksjon på østkysten av nordøya. Gisborne Wine & Food Festival er et sted «alle» må være over «Labour weekend» i oktober. Her kan du få prøvesmake noen av de beste vinene fra New Zealand sammen med musikk og god mat. Har du tenkt deg hit bør du skaffe deg adgangsbilletter lang tid i forveien.
 • Caroline Bay Carnival: Dette er en lang festival og går over 3 uker I desember med musikk, dans, teater og kulminerer med et gigantisk fyrverkeri.
 • Wellington Sevens: Dette er en årlig rugby-turnering som finner sted i Wellington. Det er ikke bare en sportsbegivenhet, men også en karnevalslignende feiring med fargerike kostymer, musikk og en fantastisk atmosfære. Dette er en unik mulighet til å oppleve kiwi-kulturen og lidenskapen for rugby.
 • Pasifika Festival: Dette er en av de største Stillehavsøyene festivalene i verden. Den finner sted i Auckland og feirer den mangfoldige kulturen til øynasjonene i Stillehavet. Du kan nyte fargerike danseshow, tradisjonell musikk, håndverk og deilige matretter fra forskjellige Stillehavsøyene.

Disse festivalene og begivenhetene gir deg en smakebit av New Zealands livlige kultur, musikk, mat og sportsånd. De er en flott mulighet til å oppleve landets unike atmosfære og få innblikk i kiwi-livsstilen.

Hvor lang tid tar det å kjøre rundt i hele New Zealand?
Det tar vanligvis omtrent 22-25 timer å kjøre rundt i hele New Zealand langs hovedveiene, uten å ta hensyn til stopp og sightseeing underveis. Landet består av to hovedøyer, Nordøya og Sørøya, og det er flere ruter du kan velge å følge avhengig av hvilke severdigheter du ønsker å besøke. Å kjøre rundt på hele New Zealand gir deg muligheten til å oppleve den vakre naturen, de pittoreske landsbyene og de utrolige fjordene som landet er kjent for.

Ikoniske veistrekninger
New Zealand er kjent for sine fantastiske road trips som tar deg gjennom noen av de mest spektakulære landskapene i verden. Her er noen ikoniske road trips du bør vurdere å utforske:

 • Milford Road (South Island): Milford Road er en del av State Highway 94 og strekker seg gjennom Fiordland National Park på South Island. Denne veien er rundt 120 kilometer lang og tar deg gjennom noen av de mest naturskjønne områdene i landet. Høydepunktet på denne ruten er den verdensberømte Milford Sound, en spektakulær fjord med bratte fjell og fossefall.
 • Coastal Pacific Highway (South Island): Coastal Pacific Highway følger State Highway 1 langs østkysten av South Island. Denne veien er rundt 450 kilometer lang og tar deg gjennom vakre kystlandskaper, inkludert vingårder, strender, fjell og fjorder. Du kan også stoppe ved byene Kaikoura og Picton underveis.
 • Pacific Coast Highway (North Island): Pacific Coast Highway følger State Highway 2 og 35 langs østkysten av North Island. Denne veien dekker en avstand på rundt 1 000 kilometer og tar deg gjennom sjarmerende kystbyer, flotte strender og nasjonalparker som Bay of Islands, Coromandel Peninsula og East Cape.
 • Forgotten World Highway (North Island): Forgotten World Highway følger State Highway 43 gjennom de avsidesliggende områdene på North Island. Denne veien er rundt 150 kilometer lang og tar deg gjennom et landskap med fjell, åser og skog. Underveis kan du besøke småbyene Whangamomona og Taumarunui.
 • Great Alpine Highway (South Island): Great Alpine Highway følger State Highway 73 og 6 gjennom de alpine regionene på South Island. Denne veien dekker en avstand på rundt 240 kilometer og tar deg gjennom vakre fjellandskap, inkludert Arthur's Pass National Park og Lake Wanaka.
 • West Coast Wilderness Highway (South Island): West Coast Wilderness Highway følger State Highway 6 langs vestkysten av South Island. Denne veien dekker en avstand på rundt 600 kilometer og tar deg gjennom et vilt og uberørt landskap med regnskoger, strender og isbreer. Du kan også besøke kjente steder som Fox Glacier og Punakaiki underveis.

Disse avstandene er omtrentlige, og det kan være variasjoner avhengig av veiforhold og eventuelle sideutflukter du tar underveis. Husk også å sette av nok tid til å nyte severdighetene, stoppe for bilder og utforske de omkringliggende områdene. Veikvaliteten i New Zealand er generelt god, men det er alltid lurt å være oppmerksom på vær- og kjøreforholdene, spesielt i mer avsidesliggende områder.

Ikoniske togreiser
New Zealand er en destinasjon som står på enhver tog entusiast og landet har da selvsagt noen ikoniske togreiser som vi anbefaler (ihvertfall noen av de). Her er et utvalg av kjente og severdige togreiser du kan to på New Zealand:

 • TranzAlpine: TranzAlpine-togturen tar deg gjennom noen av de mest spektakulære landskapene på Sørøya, fra Christchurch til Greymouth. På denne 223 kilometer lange reisen krysser du de majestetiske Southern Alps og får muligheten til å beundre det vakre landskapet på vei til den berømte vestkysten. Reisetiden er omtrent 4,5 timer hver vei. Underveis passerer du Waimakariri-elven, Canterbury-slettene og det fantastiske Arthur's Pass National Park.
 • Coastal Pacific: Den ikoniske Coastal Pacific-togreisen tar deg langs østkysten av Sørøya, fra Picton til Christchurch. På denne 348 kilometer lange reisen får du panoramautsikt over Marlborough Sounds, Stillehavskysten og de majestetiske Kaikoura-fjellene. Reisetiden er omtrent 5,5 timer hver vei. Du vil også passere gjennom de frodige Canterbury-slettene og oppleve den vakre kystlinjen.
 • Northern Explorer: Northern Explorer-togreisen tar deg fra Auckland til Wellington på Nordøya, og dekker omtrent 680 kilometer. Reisetiden er omtrent 10 timer hver vei. Underveis får du oppleve en kontrastrik reise gjennom New Zealands nordlige regioner. Turen tar deg gjennom det vakre Tongariro National Park, den berømte Raurimu Spiral, Central Plateau og langs Whanganui-elven.
 • Taieri Gorge Railway: Taieri Gorge Railway gir deg en unik opplevelse av den vakre Taieri Gorge-kløften på Sørøya. Denne 77 kilometer lange reisen tar deg fra Dunedin til Pukerangi, og reisetiden er omtrent 4 timer hver vei. Du vil bli imponert over de dramatiske klippene, historiske broer og tunneler som du passerer underveis.
 • Seasider: Seasider-togreisen tar deg langs Otago-kysten på Sørøya, fra Dunedin til Palmerston og tilbake. Denne 56 kilometer lange reisen tar omtrent 2,5 timer (rundtur). Du vil nyte vakre kystlandskap, fantastiske strandutsikter og få sjansen til å oppdage historiske steder langs Otago-halvøya.

Vær oppmerksom på at reisetider kan variere avhengig av værforhold, ruteendringer og eventuelle stopp underveis. Disse togreisene i New Zealand gir deg muligheten til å oppleve landets naturskjønne skjønnhet på en avslappet og behagelig måte, samtidig som du får muligheten til å beundre de ikoniske landskapene og oppdage de unike trekkene ved hvert område.

Bobilferie på New Zealand
New Zealand er et populært sted å ha en bobilferie av mange gode grunner. Med sin varierte og spektakulære natur, vennlige lokalbefolkning, godt utviklede infrastruktur og mange campingmuligheter, er dette landet en drømmedestinasjon for de som ønsker å utforske det vakre landskapet på en fleksibel og komfortabel måte. Fra majestetiske fjelltopper og dype fjorder til frodige skoger, gylne strender og krystallklare innsjøer, er New Zealand et land som byr på enestående naturopplevelser rundt hver sving. Med en bobil har du friheten til å oppdage de mest avsidesliggende og bortgjemte perlene, samtidig som du kan nyte komforten og bekvemmeligheten ved å ha ditt eget mobile hjem på hjul. Enten du ønsker å vandre gjennom nasjonalparkene, oppleve Maori-kultur, smake på de lokale delikatessene eller bare ta det med ro og nyte den fantastiske utsikten, vil en bobilferie i New Zealand gi deg en unik og minneverdig opplevelse.
Her er noen forslag til en bobilferie på New Zealand med forskjellige reiselengder og antall dager:
Disse forslagene gir deg en god blanding av naturskjønnhet, kulturelle opplevelser og aktiviteter på forskjellige steder rundt om i New Zealand. Du kan tilpasse reiseruten basert på dine interesser og preferanser.

 • 7-dagers bobilferie:
  1. 3 netter i Queenstown: Utforsk de spektakulære fjellene og innsjøene i Queenstown-området, og delta i spennende aktiviteter som bungy jumping og fjellvandring.
  2. 2 netter i Rotorua: Opplev de geotermiske underverkene i Rotorua, inkludert geysirer, varme kilder og Maori-kultur.
  3. 2 netter i Auckland: Utforsk New Zealands største by, besøk museer, nyt mat og opplev den livlige atmosfæren.

 • 10-dagers bobilferie:
  1. 3 netter i Christchurch: Utforsk den engelske sjarmen til Christchurch og ta en dagstur til den vakre Banks Peninsula.
  2. 3 netter i Abel Tasman National Park: Tilbring tid på de vakre strendene, vandre på kyststier og nyt vannaktiviteter som kajakkpadling og seiling.
  3. 4 netter på Coromandel Peninsula: Opplev de fantastiske strendene, varme kilder og det idylliske landskapet på Coromandel Peninsula. Besøk også den berømte Hot Water Beach.

 • 14-dagers bobilferie:
  1. 4 netter på South Island: Start i Christchurch og ta en spektakulær kjøretur gjennom Mount Cook og Lake Tekapo. Utforsk også Milford Sound og fjordområdet.
  2. 4 netter på North Island: Ta en togreise på TranzAlpine fra Greymouth til Wellington, og tilbringe tid i hovedstaden Wellington. Utforsk også Tongariro National Park og besøk Hobbiton Movie Set.
  3. 6 netter i Bay of Islands: Tilbring tid på de vakre øyene i Bay of Islands-regionen, nyt båtturer, dyreliv, vannaktiviteter og avslappende stranddager.

 • 21-dagers bobilferie:
  1. 7 netter på South Island: Utforsk ulike regioner som Marlborough, Nelson, West Coast og Queenstown. Besøk også de vakre fjordene, inkludert Doubtful Sound og Dusky Sound.
  2. 7 netter på North Island: Tilbring tid i Rotorua, Taupo, Napier og Wellington, og utforsk deres unike attraksjoner og kultur.
  3. 7 netter på østkysten: Utforsk områder som Gisborne, Hawke's Bay og Bay of Plenty, og nyt de vakre strendene, vingårder og lokale delikatesser.

Matkultur
Matkulturen på New Zealand er mangfoldig og spennende, med innflytelse fra både Maori-kjøkkenet og ulike internasjonale tradisjoner. Her er noen trekk ved matkulturen på New Zealand:

 • Hovedingredienser: New Zealand er kjent for sitt ferske og varierte utvalg av råvarer. Lam, storfekjøtt og sjømat, inkludert blåskjell, ørret og kongekrabbe, er populære kjøtt- og sjømatvalg. New Zealand er også kjent for sin høye kvalitet på meieriprodukter, som osteproduksjonen er kjent for.
 • Hangi: Dette er en tradisjonell Maori-matlagingsmetode som involverer mat som blir tilberedt under jorden ved hjelp av varme steiner. Hangi-retter inkluderer vanligvis kjøtt, grønnsaker og dampede puddingdesserter.'
 • Pavlova: er en populær dessert på New Zealand, laget av marengs som er sprø på utsiden og myk inni. Den er vanligvis toppet med friske bær og pisket krem.
 • Fish and Chips: Som i mange engelskspråklige land, er fisk og chips en favoritt blant kiwiene. Du finner fisk og chips-kiosker spredt rundt i landet, og det er en populær rett å nyte ved kysten.
 • Kiwifrukt: New Zealand er kjent for sin eksport av kiwifrukt, som er en viktig del av landets landbruk. Kiwifrukt er søt, saftig og full av vitaminer.
 • Vinproduksjon: New Zealand har også et voksende rykte som vinprodusent. Regioner som Marlborough, Central Otago og Hawke's Bay er kjent for sine vingårder og produksjon av verdensklasse Sauvignon Blanc, Pinot Noir og andre druesorter.
 • Kaffe: er en viktig del av kulturen på New Zealand, og landet er kjent for sin lidenskap for god kvalitetskaffe. Du finner mange koselige kafeer og kaffebarer rundt om i landet.

New Zealand tilbyr et bredt spekter av kulinariske opplevelser, fra tradisjonelle Maori-retter til moderne fusionkjøkken. Uansett om du ønsker å prøve autentiske lokale retter eller internasjonale smaker, vil matkulturen på New Zealand imøtekomme enhver smaksløk.

Innreiseregler for New Zealand: Skandinaviske borgere trenger nå å søke om NZeTA for innreise etter 01okt19 (The New Zealanbd Electonic Travel Authority) - klikk her 

Se våre reiser til dette reisemålet