Sint Maarten, den nederlandske siden er som forventet komplett annerledes enn sin franske motpart (hovedflyplassen ligger på denne siden). Her finner du stort sett restauranter og uteliv rettet mot turister, taxfree butikker og shopping sentre, lett slibrige kasinoer og leilighetskomplekser og kan til tider virke overveldende og utrolig kommersielt. Men også her finner du små rolige enklaver som f.eks. området og strendene rundt Simpson Bay og Little Bay
Sint Martin, den franske enklaven dekker stort sett 2/3 av landområdet og er teknisk sett en del av EU (den nederlandske siden er faktisk et eget land siden 10. oktober 2010, men fortsatt en del av det nederlandske kongehuset). Den franske siden er langt mindre utbygd og du får mer følelsen av å være på en karibisk øy enn i en betong jungel som det fort kan føles ut på den nederlandske siden.
Concordia avtalen av 23. mars 1648 var det som gjorde at St Maarten / Sint Martin ble delt mellom Frankrike og Nederland. Siden avtalens signering har de aldri vært noen form for grensekontroll mellom de (teknisk sett) 2 nasjonene og denne avtalen er faktisk nå den lengste avtalen som fortsatt er gyldig og har aldri vært offer for noen konflikter.
En god blanding av kulturer
St Maarten / Sint Martin gir besøkende faktisk muligheten til å oppleve 3 meget ulike kulturer på et relativt lite område på denne lille flekken i det Karibiske hav. Du har på den ene siden den litt herlige og edruelige hollandske siden, den litt mer løsslupne og livsglade franske delen og blander dette sammen med de lokale røttene fra de opprinnelige innbyggerne til en deilig atmosfære.
I tillegg kan du legge til dusinvis av strender og bukter, en fjellkjede og en lang rekke luksushoteller, elegante villaer og over 300 restauranter og du forstår fort hvorfor denne destinasjonen tiltrekker seg store mengder av besøkende fra Nord Amerika og spesielt fra sine tidligere hjemland, Frankrike og Nederland. St Maarten / Sint Martin tiltrekker seg gjerne noen av de beste kokkene i Europa, Asia og Nord Amerika de vil alle konkurrere om å lage den beste maten i det som har blitt kalt Karibias gourmet hovedstad
Medaljens bakside
Med så mye penger i omløp, nærhet til narkoreirene i Colombia og et trafikknutepunkt har gjort St Maarten / Sint Martin til en litt småkriminell destinasjon. Tyveri er vanlig og spesielt turister er utsatt og vi følte vel oss ikke akkurat trygge og velkomne når vi ruslet gatelangs i de noe slitte tettstedene som ikke var gjenoppbygd etter forrige orkan. Overfall og vold er ikke uvanlig så dette re nok ikke en destinasjon vi ville trekke frem som et av våre utvalgte øyer i regionen, spesielt når det finnes så mange perler som f.eks. Anguilla, 25 minutter med speedbåt fra St Maarten / Sint Martin.
Orkanen Irma
Den 6. September 2017 ble St Maarten truffet av orkanen Irma. Resultatet etter disse herjingene var enorme og store deler av infrastrukturen ble komplett rasert. Befolkningen har taklet stort sett alle problemer og holdt motet oppe i den tunge tiden etter katastrofen og har jobbet sammen for å få alt tilbake på plass. Til tross for optimismen vil det ta langt tid før det «gamle» St Maarten er tilbake nok en gang.
Før du belager deg på å reise og tilbringe tid på St Maarten bør du derfor sjekke med landets turistkontor eller ditt reisebyrå om situasjonen.