Skreddersy din ferie nå!

Du sverger til levende bilder når inntrykk fra dykkereisen skal formidles til de der hjemme. Tilgangen på utstyr er bedre enn noen gang og du kan velge mellom de helt enkle modeller til avanserte, dyre filmkamera. Uansett hva du tar med deg på reisen – her er noen tips for å gjøre en god filmhistorie bedre.
  1. Korte filmsnutter! Vi anbefaler at du heller tar korte og mange filmsnutter enn at du setter på kameraet og filmer hele dykket. Dette gjør at materialet blir lettere å jobbe med og du slipper mange kjedelige minutter hvor ingenting skjer. Disse vil mest sannsynlig bli klippet vekk uansett og vil kun ta opp verdifull lagringsplass på harddisken
  2. Filter - Bruk rødt filter dersom du dykker i varme farvann og magenta filter i temperert vann. Selv om disse tar mye lys, vil du få fargene frem på en helt annen måte enn uten filter. Om mulig – varier filter etter hvor dypt du dykker. 
  3. Kunstig lys - I varme farvann er det som regel mye naturlig lys rett under overflaten. Har du ikke kunstig lys tilgjengelig, kan du uansett få fram fantastiske farger og et lekkert resultat ved bruk av kun sollys. Kommer du under 5 meter kan det lønne seg å ha med en ekstern lyskilde. Reisebudsjett og pengebok kan bestemme – her er utvalget-/ og prisvariasjonen stor.
  4. Vær stødig - Hold kameraet stødig og la gjerne motivet stå for de største bevegelsene. Beveg kamera sakte. Du får best resultat ved å benytte et håndtak som gjerne kan holdes med begge hender. Vi har sett eksempler på at GoPro-kamera har vært festet til hodet mens dykkeren har svømt rundt og sett på undervannslivet. Dette fungerer ikke og gir seeren raskt en trang til å ta reisesyketabletter. 
  5. Ta regien og lag en historie! Du er som regel både kameramann og regissør av filmene dine. Om du raskt klarer å lage deg en indre "story", kan du tilpasse filmopptakene etter dette. Om du har en historie å fortelle vil det bli mer interessant for de som ser på. Husk også å gjøre noen klipp fra det som skjer på overflaten. "B-roll" er viktig for å fortelle historien.
  6. Klipping og redigering – Less is more! Varièr klippelengden og ikke lag klippene for lange. Om du klarer å fenge seeren i løpet av de første 3-4 sekundene av filmen, er det større sjanse for at hele filmen blir sett. Videoen bør ikke være for lang. Det bør høre til sjeldenhetene at filmen er over 3-4 minutter. Legger du til egen musikk kan du prøve å klippe etter rytme og naturlig variasjon i musikken. 
  7. Musikk vil være med på å sette stemningen, men husk at du må sjekke at den ikke det er begrensninger på opphavsrett. Du vil f.eks kunne få problemer med opplasting til YouTube dersom det er tvil om dette.  
  8. "Edit on the go" Om du sverger til raskt å kunne legge ut en liten videosnutt fra turen, finnes det nå mange altenativer for redigering direkte på mobilen. Det finnes flere gode program. (eks. Imovie, Windows-Movie-Maker, Quik, GoPro Studios) Disse er alle gratis og enkle i bruk.
  9. Del videoene - Del videoene med dine venner og familie. Enten gjennom en "privat visning" eller via YouTube, Facebook, Vimeo etc. Ikke vær den som aldri deler noe fordi du ikke tror det er bra nok. Har du laget en god "story' vil det bli interessant for de du deler med.
Her som ellers gjelder at: ØVELSE GJØR MESTER !
Lykke til !  Hilsen Norgesmester i undervannsvideo Siv Pedersen