Få experthjälp och skräddarsy din resa nu!

Översikt

Chuuk, en del av Føderasjonen av Mikronesia er (sett ovenfra) en vakker øy med sine mange vakre atoller og det ytre revet er omkranset av små idylliske sandholmer. Men dessverre (navnet på hovedøya) er langt fra så idyllisk. Chuuk (her snakket vi stort sett alltid om «navn på hovedøy) er kun et sted du reiser til hvis du er enten dykker eller interessert i 2. verdenskrigs historie.

Men Chuuk er mer enn bare «navn på hovedøy», men for å kunne besøke de øvrige øyene som utgjør Chuuk er det strengt tatt mulig kun med privat båt og vi har selv dessverre ikke hatt mulighet for å besøke noen av disse. Chuuk er en av 4 øy stater som utgjør Føderasjonen av Mikronesiske stater. Chuuk ligger vest for Yap og øst for Pohnpei og hovedstaden på Chuuk er Weno. Chuuk hadde i 2017 totalt rundt 48 000 innbyggere, hvorav de fleste av disse bor på øyene rundt Chuuk lagunen (også tidligere kjent som Truk lagunen). Weno er omkranset av et ytre barriere rev so strekker seg 225km.
Under 2, verdenskrig, var Chuuk (Truk) lagunen den Japanske flåtens hovedbase og store deler av området ble befestet med god infrastruktur med flyplasser, veier, grotter. Men alt dette ble ødelagt i 1944 når de amerikanske styrkene angrep under det som senere ble kjent som «Operation Hailstone». Angrepet varte i 3 dager og de japanske styrkene hadde da mistet 12 krigsskip, 32 handelsskip og 275 fly, noe som la grunnlaget for invasjonen av Japan i 1945.

Kultur & tradisjoner
Chuuk observerer en meget konservativ og manns dominert Stillehavskultur, som de øvrige statene og landene I Mikronesia. For en kvinne å vise for mye naken hud er overhodet ikke akseptert, og spesielt skal legger holdes skult av en eller annen grunn og det er ikke anbefalt or kvinner (selv turister) å gå i shorts eller korte skjørt utenfor hotellet eller i offentlighet. Selv når du skal bade er det anbefalt at du har en skjorte over badedrakten (men den skal av en eller annen grunn ikke være hvit), dette gjelder selvsagt ikke når du er ute i en båt langt vekk fra land.
Konseptet med vennskap mellom kvinner og menn er ikke alltid tolket på samme måte som vi er vant med og kan fort resultere i tilbud om ekteskap….Vær tydelig i ditt svar, men vår forsiktig å ikke tråkke p noen ego! Men de fleste lokale er til tross for ale disse advarslene meget vennlige og vi har vel aldri opplevd noe negativt under noen av være besøk. Chuuk derimot, har etter hvert fått et rykte for mye vold og bråk grunnet befolkningen (den mannlige delen) og deres aggressivitet med inntak av alkohol, der er derfor ikke anbefalt å vandre utenfor hotellene etter mørkets frembrudd.
Betelnøtter er en del av dagsrytmen på alle øyene i Mikronesia og er ganske visuelt forferdelig og har en psykoaktiv effekt når den blande med lime (mineraler og ikke frukten). Tyggingen etterlater blodrøde tenner og den konstante spyttingen resulterer i noe som kan sees ut som blodpøler overalt i Mikronesia!

Chuuk er synonymt med vrakdykking
Havbunnen rundt Chuuk lagunen er full av historie fra den 2. Verdenskrig og er av mange regnet som verdens beste vrakdykking, men det finnes en del gode rev på utsiden av barriererevet for de som ønsker litt avveksling fra gamle vrak og metall. For å få se noen av de mest ikoniske vrakene kreves det tech eller trimix sertifisering i tillegg til standard vraksertifisering om du ønsker å penetrere noen av vrakene. Vrak som er tilgjengelig med vanlig Nitrox/PADI Advanced eller lignende er +/- 9 skipsvrak pluss en del flyvrak som er forholdsvis grunne og derfor ikke nødvendig med Nitrox.
Mange velger liveaboard på Chuuk (Truk), noe som etter vår mening ikke er nødvendig siden du ikke får noe særlig lettere tilgang til vrakene enn det du ville gjøre med landbasert dykking. Fordelen med landbasert dykking er at du har mer plass og får litt mer frihet og uten å miste noe av dykkingen. Våre dykkepakker til Chuuk (Truk) er derfor også i hovedsak landbasert via Blue Lagoon Resort, det eneste gode stedet på Weno Island.
Tidens tann har dessverre begynt å tære på vrakene etter mer enn 70 år etter at de ble senket og er stort sett dekket av både hard -og bløtkoraller, men de fleste er fortsatt ganske intakte slike de sang i 1944. På noen av vrakene kan du fortsatt se torpedoer, zero flymaskiner, lastebiler, ammunisjon og våpen og til og med tanks på et av de dypere vrakene.

For de som ikke dykker
Det er svært lite av attraksjoner for de som ikke dykker og Weno Island har ikke akkurat en innbydende atmosfære. Så bortsett fra å kysse av et nytt territorium anbefaler vi egentlig at de som ikke dykker dropper et stopp i denne øystaten i Mikronesia, det er rett og slett ikke verdt bryderiet.

Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Chuuk / Truk (Weno)
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: mai (28°C), Kaldeste måned: august (28°C) & Våteste måned: september (237.6mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været? Chuuk (Truk) har et veldig stabilt vær temperaturmessig og de fleste dager vil temperaturen ligge på rundt 27°C (og kan stige opp mot 32°C, og laveste vil være rundt 21°C. Perioden mellom desember – april er noe tørrere, kjøligere og litt mer bris og er den beste tiden på året. De fuktigste månedene er oktober og november. Tyfon sesongen for Chuuk og denne regionen er mellom august – desember, men Chuuk (Truk) blir sjelden truffet av disse.
Beste tiden å dykke Chuuk (Truk): Vi anbefaler perioden desember – april som den beste tiden.
Vanntemperatur: meget konstant hele året med mellom 28-29°C, se forøvrig vår egen side om dykking på Chuuk ( Truk) - klikk her
Penger & Valuta: Alle statene i FSM (Føderasjonen av Mikronesiske Stater) bruker USD = 100 cent. Det er ikke mye å bruke penger på og det siden de fleste som kommer hit skal dykke og er vel knapt nok ute av hotellet under oppholdet. Der større hotellene tar også kredittkort.
Tips: Det å gi en påskjønnelse eller tips er opp til den enkelte, men ingen av øyene i Mikronesia forventer å få noe tips og besøkene til øyene er vanligvis tatt imot med åpne armer og det har heller aldri vært en del av deres kultur, men ankomsten av turister har selvsagt endret dette en god del.Det som vi har opplevd, spesielt hvis du er her for å dykke en del dager er det vanlig at du gir ditt båtmannskap og dykkeguide en liten påskjønnelse etter endt opphold og USD20 pere person/båt er ofte nok om dere har vært en gjeng sammen. Er du på en liveaboard er det vanlig at det gis i en konvolutt til kapteinen eller styrmannen som vil fordele dette til hele mannskapet.

Festivaler:
Over hele Føderasjonen feires det både religiøse helligdager og andre viktige hendelser og den viktigste av disse er selvsagt dagen for frigjøringen og seieren over Japan dem 11. september 1945.
  • Micronesian Culture and Traditions Day – ble etablert for å feire Mikronesias kulturelle og tradisjonelle arv, og feires på alle øyene den 31, mars hvert eneste år.
  • Independence Day – feires den 3. November og er til ære for dagen da Føderasjonen av Mikronesiske Stater ble grunnlagt. Dagen markeres med en rekke tilstelninger med bl.a. musikk, massevis av mat og kulturelle forevisning.
  • Veterans of Foreign War Day – observeres den 11. november og er en veldig patriotisk dag på øyene og er til minne om alle soldater fra øyene som tjenestegjorde I de amerikanske styrkene i alle oversjøiske konflikter.  
Interessante fakta om Chuuk (Truk):
  1. Alle skipsvrakene på Chuuk (Truk) er klassifisert som japanske krigsgraver
  2. Etter den 2. verdenskrig ble Truk satt under amerikansk administrasjon av FN i 1947 som en del av det som ble kalt «Trust Territory of the Pacific Islands». Denne pakten ble oppløst den 10. mai 1979, hvor Pohnphei, Kosrae, Yap og Chuuk stemte frem en ny grunnlov og ble formelt Føderasjonen av Mikronesiske Stater.
  3. Det er vanlig å begrave familiemedlemmer i sin egen bakgård.
  4. Love Sticks – er en litt spesiell skikk blant unge på Chuuk. Unge menn vil alle eie en personlig «love-stick» av tre, som de vil lage to identiske i samme design. En liten versjon vil være for bruk i guttens hår og en lengre versjon er til en jente. Når en gutt liker en jente og gjerne vil ha henne vil han enten stikke denne inn i huset eller hytten hun bor eller plassere denne i hennes hår. Hvis hun liker designet på en gutts «love-stick» vil hun invitere han inn og tilsvarende hvis hun dytter den ut, viser dette at hun ikke er interessert.

Se vår destinasjons video fra Chuuk / Truk:
Copyright - Aqua Geographic

Se våra resor till detta resmålet