Få experthjälp och skräddarsy din resa nu!

Översikt

Karibens gjemte skatt, er kallenavnet til lille Sint Eustatius (kjent som Statia) er ganske korrekt siden svært få har noensinne hørt om denne lille utposten av det nederlandske kongedømmet.

Statia er ikke en særlig vakker øy på overflaten! Her finner du ikke de klassiske strendene du forbinder med denne regionen og den eneste grunnen til at Sint Eustatius er registrert på turist radaren er grunnet hva du finner under vann. Sammen med en meget laid-back atmosfære, nesten ingen besøkende, ingen cruiseskip og bare en liten litt sliten men idyllisk hovedstad i Oranjestadt er det som utgjør Statia.

Men denne lille utposten har hatt en mildt sagt fargerik historie opp gjennom årene og har stått meget sentralt i en rekke historiske begivenheter.

Statia var på et tidspunkt en av verdens travleste havner og alle varer mellom Europa og de amerikanske koloniene i det 1800 århundre gikk via Statia etter at stedet ble et av verdens første tax-free havner under den nederlandske kolonimakten. Allerede på 1790 tallet ankom mer enn 3000 skip til det som etter hvert ble kalt «the Golden Rock» og innbyggertallet vokste til over 30 000. Sint Eustatius var også det første utenlandske utpost som anerkjente den nye staten som i dag er USA den 16. november 1776

I 1796 Frankrike tok over Statia og innførte tunge skatter, noe som drev all handel vekk fra Statia. Statia har faktisk skiftet eierskap hele 22 ganger siden Columbus satte sine fot på øya i 1493 men ble nederlandsk territorium igjen i 1816. Statia var for en liten stund en del av De Nederlandske Antiller til dette senere ble opphevet og Statia er nå et eget fylke av Nederland siden 2010.

Idag er de besøkende stort sett kun dykkere som er ute etter fargerike opplevelser og det største skipsvraket i Karibia. Fra sine storhetsdager på 1700 tallet har innbyggertallet nå sunket ned til rundt 3500 fastboende og det finnes kanskje totalt 100 hotellsenger total på Statia!

Hva er Statia mest kjent for
Statia er primært en destinasjon for dykkere og det er lite annet å okkupere dagene på enn å oppleve det fantastiske under vann. Landskapet under vann er stort sett av vulkansk stein dekket av både hard og bløtkoraller, dette gir da selvsagt fantastiske farger under vann.

Farvannet rundt Statia er da også erklært en nasjonalpark i 1996 og strekker seg inntil 3km utenfor kysten og ned til 30m dyp rundt hele Statia. Dette har selvsagt gjort at stort sett alt av livet du finner under vann ikke er redd for dykkere og du vil kunne få noen utrolige møter ansikt til ansikt! Havområdet rundt St. Eustatius er noe av de mest uberørte i Karibia og dykkingen her er mangfoldig med flere unike habitater, inkludert historiske vrak, korallrev, makro dykkesteder, lavastrømmer og overheng. Siden masseturismen ennå ikke er kommet til Statia, er fordelene to-sidig; For det første har revene ikke lidd på grunn av overeksponering til dykkere og andre turister, og for det andre vil du sannsynligvis ha hvert dykkested til deg selv.

På grunn av Statias historiske betydning er det flere arkeologiske undervannsfunn rundt øya. De fleste av disse er gamle skip som siden har blitt overgrodd med koraller. Det finnes imidlertid et dykkested kalt "Blue Bead Hole." De blå perlene holder historisk betydning på St. Eustatius og de ble produsert i Europa og ble brukt som en belønning for slaver i det 17. århundre. Perlene er de eneste gjenstandene som dykkere har lov til å ta med seg, og i visse områder av havnen har dykkere funnet mange av dem. 

Med så mange forskjellige habitater er det mye å oppdage for dykkere. Rev og raviner gir skjulested til mange skapninger og meget bra makrodykking. Lavastrømmene og overhengene gir interessante undervanns panoramaer så det er garantert at du ikke vil kjede deg under vann på Statia.


Gjennomsnittstemperatur og nedbør for St Eustatius / Statia (Oranjestadt)
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: august (28°C), Kaldeste måned: januar (26°C) & Våteste måned: oktober (129.1mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været? St Eustatius er en tropisk med lite variasjon i temperaturene gjennom året og årstidene kan deles inn i 2 ulike deler; den tørre årstiden er normalt mellom slutten av november til midten av juli og regntiden da mellom august til begynnelsen av desember. Orkansesongen er vanligvis mellom juni til oktober.
Beste tiden å besøke St Eustatius: Siden det er lite variasjon in temperatur er det fuktighet og regn som avgjør når det er best å besøke St Eustatius og den beste tiden med best sikt er da mellom desember til midten av juni. Det kan fort bli fult i juni & juli så det kan lønne seg å bestille overnatting tidlig siden det er begrenset med sengeplass på St Eustatius.
Penger og valuta: for å gjøre det litt komplisert brukes et 3 ulike valutaer på St Eustatius (men èn av de har vi aldri sett i omløp)
Statia bruker euro (€), Netherlands Antillean guilder (ANG) og US dollar (US$) som de fleste ber om, og som er foretrukket (den gode nyheten er at de fleste priser er i euro, men du betaler det samme i US$.
Tips:  om de fleste andre øyene er det å gi tips for tjenester også en utbredt regel på St Eustatius, men det er jo da ikke så mye å bruke penger på utover mat og drikke. Vi har satt sammen en liten oppsummering over hva som er vanlig å gi slik at det skal være lettere for deg som besøkende å ha en idè om hva som er forventet. 
  • Hoteller: det er et service gebyr på begge sider når du besøker restauranter eller bor på hoteller. På St Maarten legges det på 15% service gebyr pluss et 5% statlig gebyr på sluttregningen (om du betaler lokalt). På den franske siden ligger service gebyret mellom 10-15% samt en romavgift per rom som kan variere fra hotell til hotell, men ligger på rundt 5%. For du hjelp til bagasje på hotellet eller på flyplass/havn eller lignende er det forventet at du betaler US$1 per kolli.
  • Taxi:  – det er ikke forventet at du betaler noe tips, men det er vanlig å runde opp beløpet til nærmeste hele US$ eller €
Festivaler
St Eustatius er en nasjon med stolte karibiske røtter og med sterke bånd til moderlandet i Europa. Dette gjør seg utslag i festligheter og feiringer, og den viktigste høytidsdagen er da det som kalles Emancipation Day, som er til minne om den dagen da slavehold ble forbudt over hele Karibia. En annen spesiell dag er den tidligere Queens Day som hedrer tilhørigheten til det nederlandske kongehuset.
  • Easter Monday – avholdes som det sies i forbindelse med påsken og feires med store strand pikniker sammen med typisk musikk da fra Statia og er mer en sammenkomst av innbyggere enn en religiøs festival.
  • Statia Day – er en litt merkelig dag siden dette er til minne om at St Eustatius svar det første landet i verden som anerkjente selvstendigheten til det nye landet i nord, USA den 16. nov 1776
  • Carneval – ingen nasjon i Karibia kan overleve et år uten et skikkelig karneval. Den lokale varianten på Statia har blitt gjennomført årlig siden 1964 og skjer i siste uken av juli. Som seg hør og bær er det kostymer og parader i de få gatene som finnes i hovedstaden Oranjestadt og natten er fylt av calypso musikk.
  • Queen’s Day – feires den 30 april til ære for den tidligere dronning Juliana og involveres rom vanlig kulturelle begivenheter og den obligatoriske piknik på stranden. Beboerne på Statia kler seg i knall oransje klær denne dagen for å hedre det nederlandske kongedømmet.
Interessante fakta
  1. Vraket av skipet Charles Brown (327 fot) er et av de største dykkbare vrakene i Karibia og ble senket kontrollert i 2003 for å skape et kunstig rev. Det er mulig å penetrere vraket og det er fantastisk slys og mye vekst på denne nye «revet»
  2. En litt morsom ,yte fra St Eustatius er de blå glassperlene som du etter sigende skal kunne finne på havbunnen. Disse perlene var benyttet som penger på 1700-tallet og ble introdusert til Statia av det Nederlandske Ost-India selskapet og ble benyttet for handel av slaver, rom og tobakk. Skulle du finne noen perler når du dykker har du lov til å ta disse med deg og dette er da også det eneste som er tillatt å fjerne fra havbunnen.
  3. Statia var for hundrevis av år en del av det som gikk under navnet de Nederlandske Antiller, men i 2010 ble denne unionen oppløst og sammen med Saba og Bonaire er nå Statia et eget fylke under Nederland.
Se vår destinasjons video fra St Eustatius
Copyright - bestdestination

Se våra resor till detta resmålet