Få experthjälp och skräddarsy din resa nu!

Översikt

Opp av det Karibiske hav stiger Saba med det mektige Mount Scenery og dominer landskapet. Denne annerledes øyen som også teknisk sett tilhører Nederland er den rake motsetningen til moderlandets flate landskap, er finnes det knapp en eneste flat flekk og alt er enten oppover eller nedover.

Tett vegetasjon dekker det meste av Sabas dramatiske fjellsider og daler og inniblant dette finner du små bosetninger. Den kommersielle delen av Saba finner du på toppen av Saba, Windwardside, og hovedstaden The Bottom,  har begge små idylliske trehusbebyggelse i de obligatoriske pastellfargene du gjerne forbinder med Karibia.

Men dykker du under overflaten ser du en annen side av Saba, og den som kanskje trekker flest besøkende til nettopp Saba. Hele farvannet rundt Saba ble erklært nasjonalpark tidlig på 1980 tallet og åpnet Saba for kommersiell dykking, men operasjonene er fortsatt meget begrenset og Saba forblir en av våre favorittdykkesteder i Karibia.

Noen grunner til du bør besøke Saba!
Dykking, dykking og dykking er vel den store grunnen til å besøke Saba. Dette er en annerledes Karibisk opplevelse og er for deg som ønsker en stille og rolig ferie, en øy med en følelse av en svunnen tid, før sosiale medier og Internett styrte verden, dette er slik det en gang var! Saba har selv erklært seg som «The Unspoilt Queen» og dette refererer seg til Sabas uberørte natur og fantastiske korallrev. 

Saba har ingen cruiseskip anløp, ingen  strender og er best beskrevet i oversikten over hav du IKKE vil se og oppleve på Saba; ingen kriminalitet, ingen høybygg, ingen trafikk eller trafikklys, ingen irriterende insekter, ingen fastfood restauranter, ingen casinoer og lite mennesker (det bor kun rundt 2000 fastboende på Saba). Men det du får i stedet er små intime pastellfargede hoteller og gjestehus i små landsbyer sammen med lokalbefolkningen.

Reisen til Saba kan våre nervepirrende nok! Saba slår deg rett i ansiktet ved første øyekast enten du ankommer med hurtigbåten fra St Maarten eller den hårreisende landingen om du ankommer med fly. Fra flyplassen eller havnen er det rett opp fjellsiden langs veien mange mente ikke var mulig å bygge og det at den faktisk ble bygget på 30-tallet uten bruk av noen form for tunge maskiner gjorde at det for sin tid var regnet som et ingeniør mirakel (og bygget kun av lokale arbeidere) og reisen hit er nesten som et av høydepunktene ved å legge reisen til nettopp Saba.Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Saba (Roosevelt Airport / Saint Eustatius is 32 kilometers from The Bottom)
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: august (28°C), Kaldeste måned: januar (26°C), Våteste måned: oktober (129.1mm) & Sterkeste vind: July - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været på Saba? Som resten av Karibia styres også Saba av orkan sesongens mulige herjinger (den siste store orkanen i regionen stort sett la St Maarten øde, men rørte nesten ikke Saba). Orkan sesongen er offisielt fra begynnelsen av juni til slutten av november. Sabas flyplass er verdens minste og ligger værutsatt og fly kan ofte bli kansellert grunnet vind problemer så det lønner seg å sjekke vindforholdene når du har tenkt å reise
Beste tiden å reise til denne destinasjonen? Siden Saba stort sett besøkes av enten dykkere eller de som er interessert i fotturer er det den tørre årstiden som er mest aktuell. Saba tiltrekker seg mindre enn 25 000 besøkende per år og selv om du reiser i høysesongen (des-apr) er det liten sjanse for at det føles trangt og overfylt. For dykkere er den beste tiden oktober (se Sea and Learn Festivalen) og så lenge du holder deg unna perioden juli-sept som er den mest aktuelle orkan sesonger kan du dykke Saba hele året siden forholdene ikke har store variasjoner.

Myntenhet: Saba, sammen med de øvrige landene som nå utgjør det som tidligere het de Nederlandske Antiller, nå Karibisk Nederland (Bonaire, St. Eustatius og Saba).
1 NAf = 100 cents, men den met brukte valutaen i bruk er USD (det finnes ATMs på Saba)
Tips: Med så få besøkende og en vennlig lokal befolkning som alltid smiler og gir en hjelpende hånd er det viktig at man verdsetter den velvillige service man opplever og en generell regel er å gi 10-15% tips for turist tjenester om du er fornøyd med det du har fått. Vi anbefaler også at du legger igjen USD1-2 per natt for betjeningen på ditt bosted som en liten påskjønnelse om jobben er godt gjort.

Hoteller: legger på 5% statlige avgifter om du betaler lokalt. I tillegg tilkommer gjerne 10-15% service gebyr og hvis du føler at hotellet og betjeningen fortjener mer er det selvsagt mulig å legge igjen noe ekstra, men det er da ikke nødvendig.
Restauranter: Saba har en rekke meget gode restauranter og du vil kunne få eksepsjonelt god sjømat. Vår partner Sea Saba tilbyr også et egen restaurant pass om gir deg gode rabatter på Sabas mange restauranter. De fleste restauranter legger på 10-15% service gebyr på regningen, hvis dette er tilfellet er det ikke nødvendig å legge igjen mer tips om du ikke føler for dette.
Taxis: Med kun 16km asfalterte veier, 1 bensin stasjon og stupbratte fjellsider er det ikke vanskelig å forstå at svært få velger en leiebil opsjon når man besøker Saba. Dette betyr at taxi er stort sett det eneste transportmidlet som er tilgjengelig (men du trenger egentlig ikke å bevege deg så mye siden de fleste som kommer hit kommer for å dykke eller gå turer i fjellet og transport til/fra havnen er inkludert i oppholdet vanligvis. De fleste taxi sjåfører fungerer også som guider og man avtaler da prisen på forhånd, det er ikke nødvendig å gi noe utover avtalt pris.

Interessante fakta om Saba:
  • Saba har utdannet leger i over 20 år og er en av verdens beste utdanningssteder i verden innen medisinske studier.
  • Saba er den minste øyen i de Nederlandske Antiller og består mer eller mindre av Mount Scenery (877 moh), faktisk det høyeste punktet i Kongeriket Nederland
  • Silhuetten av de dramatiske fjellskrentene og dalene gjorde at Saba ble vagt som silhuett for Skull Island i originalfilmen fra 1933 om King King
  • Sabas flyplass er den korteste kommersielle rullebanen i verden – kun 400m og er avgrenset på en side av høye åser og på hver ende av klipper som stuper ned i havet, dette er pilot testing på sitt beste – du får følelsen av hvordan det er å ande på et hangarskip.
Festivaler
Sabas mest populære festival er uten tvil sommer festen, som også er kjent som Sabas karneval. Under denne tiden eksploderer (så sant det er mulig med bare 2000 innbyggere) i parader, fulle av farger, dans og festligheter. Men dette er en ene gangen i året at kanskje Saba er fylt til randen men det føles uansett ikke overfylt (det er tross alt et begrenset antall senger tilgjengelig på Saba). En annen populær festival er Saba Days med sportsaktiviteter, danse oppvisninger og BBQ gilder.
  1. Coronation Day – ble tidligere feiret den 30. april feirer til minne om kroningen og bursdagen til tidligere dronning Beatrix. Etter at hun abdiserte i 2013 er dagen flyttet til 27. april som er Kong Willem-Alexanders bursdag. Dette er en nasjonal helligdag i Nederland og da også på Saba og alle offentlige kontorer vil holde stengt denne dagen. Det er alltid ulike seremonier i tettstedene The Bottom og windwardside, den kongelige familie holdes fortsatt høyt ansett på Saba.
  2. Karneval – Uten tvil det mest besøkte og livligste av alle festivalene på Saba er karnevalet. I motsetning til mange andre karneval har denne ikke noe med påsken å gjøre og feires derfor i den siste uken i juli. Har du tenkt deg hit i denne tiden er det lurt å bestille overnatting tidlig. Vær forberedt på parader, fargerike kostymer, musikk og med rytmen fra utallige steel drum orkestre i Sabas (ikke mange) gater. 
  3. Sea and Learn Festival – Havet og det maritime miljøet er selvsagt meget viktig for Saba. Denne festivalen ble er for å hjelpe både besøkende og lokalbefolkningen om viktigheten av å beskytte havet og miljøet. Hvert år i oktober kan du få foredrag om en rekke aspekter om miljø og naturvern fra noen av verdens ledende professorer, naturalister, marinebiologer og er en perfekt tid å besøke Saba, spesielt hvis du dykker.
  4. Saba Days – I desember avholdes denne festivalen for s vise frem alt det beste av Saba. Arrangementet fokuserer på kulturelle aktiviteter, sport og ikke minst weekend BBQ gilder i alle Sabas små landsbyer med mest aktivitet i de to største, The Bottom og Windwardside.
Se vår destinasjons video fra Saba
© Saba Channel

Se våra resor till detta resmålet