Get expert help to tailor your journey now!

Overview

Brasil en av verdens mest fengende steder i verden. Brasil er et kand med endeløse hvite og gylne puddersand strender, en pulserende regnskog og ville dyr, store byer og imponerende byer fulle av musikk og rytmer. Brasils sjarm og attraksjon kommer fra små kolonibyer som tilsynelatende har stått stille i århundreder, landskap med dype daler, tordnende fossefall og en og annen tropisk koralløy.

I tillegg er det selvsagt Brasils mangfold, legendarisk i omfang, og Brasils ulike økosystemer kan skilte med den største samling av plante- og dyrearter på jorden. Det finnes utallige steder der du kan oppdage de ikoniske artene i Brasil, inkludert tukaner, ara papegøyer, brøleaper, flodsvin, rosa delfiner, havskilpadder og tusenvis av andre levende arter.

Hvorfor Brasil vokste til å bli en av våre favoritt destinasjoner er en blanding av musikken, strendene, dykkingen på Fernando do Noronha, fotturene i Chapada Diamantina og så den største og beste ressursen, menneskene - det er umulig å ikke falle pladask for Brasil. Etter å ha besøkt med enn 150 land og territorier er Rio de Janeiro fortsatt min favoritt by og jeg blir aldri lei av å sitte på Ipanema og se mot fjellet de 3 brødre eller utsikten til Sukkertoppen og Corcovado fra Copacabana festningen. Men Rio de Janeiro er bare starten på en reise og Brasil er enormt med kanskje noen av Sør Amerikas beste nasjonalparker og naturperler. Jeg kan ikke tenke på noe annet land som kan tilby så mye.

Eller det å være i Rio de Janeiro på en nyttårsaften når verdens største fyrverkeri settes igang og du feirer det nye året sammen med noen ganger opptil 3 millioner mennesker på stranden i en gigantisk festaften setter inntrykk.  Men Brasil er mer enn bare det årlige karnevalet i Rio. I en rekke byer over hele landet feires det og noen er større enn Rio, som f.eks Salvador de Bahia som er det beste av de med fokus på brasiliansk musikk og som tiltrekker seg de aller største stjernene i Brasil. 

Når du er sliten og trenger litt avbrekk ligger det innbydende strender på rekke og rad langs den lange kysten fra Sao Paulo i sør til Bahia i nord (det finnes selvsagt strender både lengre sør og nord, men de når ikke helt opp til den standarden som denne kystlinjen kan tilby dessverre!)

Hva er Brasil kjent for? I et land som er så enormt er det nesten umulig å sette opp en liste med hva du bør få med deg. De fleste vil derfor måtte benytte mange reiser til Brasil for å se en brøkdel av hva landet har å tilby så her er en liste basert på hva vi syntes bør være med på denne listen og som vi selv har besøkt.
 • Amazonas floden er verdens største i henhold til vannføring. Ca 209 000 kubikk meter vann per sekund flyter inn i Atlanterhavet, dette er mer enn de 7 nest største elvene i verden har tilsammen av vannføring og kunne fylt Baikalsjøen, verdens dypeste innsjø på mindre enn 4 år. Under regntiden kan elven vokse seg til å bli opptil 50 km bred. Men hvis du er ute etter å ha dyreopplevelser ville vi anbefale Amazonas, uten at du må ekstremt langt inn fra enten Manaus eller Santarem. Du skal heller fokusere på selve elven og livet rundt denne. 
 • Manaus er en lite trivelig by og  med et forferdelig utvalg av spisesteder. Elven er her utrolig bred selv ved lavvann og du får aldri følelsen av å være på en øy. Hvis tiden tillater legg inn et strandbesøk langs Amazonas floden utenfor Santarem og landsbyen Alter do Chão. Her finner du kritthvite sandstrender midt i Amazonas, en surrealistisk opplevelse.
 • Rio de Janeiro - O Cidade Maravilhosa, uten tvil en av verdens vakreste byer og ihvertfall min favoritt. Jeg har kjent byen siden 1980 tallet og har sett de endringer som har skjedd gjennom alle disse årene og byen har omtrent alltid hatt et rykte på seg som en farlig by. Det tok meg het til 2017 før jeg faktisk ble frastjålet noe under besøk i byen og jeg har aldri følt meg usikker noe sted! Ja selvsagt er det nabolag der man ikke ferdes, hvor i verden er ikke det tilfelle? Men byen er under forandring og mye deler pusses opp som f.eks området rundt akvedukten, Lapa som nå har blitt et trendy utestedsområde. Copacabana er på dagtid en bydel med stor aktivitet, mens Ipanema åpner opp om kvelden og er hjertet i byens restauranter og barer. Det er utrolig mye å se i Rio utenfor de opplagte strendene (min favoritt har alltid vært Ipanema stranden). Ethvert besøk til byen inkluderer vanligvis Sukkertoppen og Corcovado, men få også med deg bydelen Santa Teresa og gjerne en fotballkamp på ærverdige Maracana stadion
 • Paraty & Ilha Grande - ca 4 timer fra Rio finner du kanskje an av Sør Amerikas best bevarte kulturminner fra kolonitiden, Paraty. Ta lokalbussen fra Rio eller velg en av våre direkte dør-til-dør transfer. Paraty ble grunnlagt i 1667. Paraty anno 2017 ser fortsatt  ut som det gjorde i 1667 (med noe mer komfort kanskje), men byen er unik siden den ikke tillater motoriserte kjøretøy i sentrum av byen. Dette er stedet for å myte god mat og drikke. Paraty har selv ingen strender, men ca 30 minutter ned buss finner du nok en liten perle, Trinidade med kanskje noen av Brasil flotteste strender. I bukten utenfor Paraty derimot ligger strendene som perler på en snor. Ilha Grande (er Brasils største øy) og hit kommer du med båt enten fra Conceição de Jacarei eller Angra dos Reis. Det finnes kun èn landsby på Ilha Grande med et knippe pousadas (herberger) og restauranter. Ilha Grande har etterhvert blitt et mekka for backbackere fra Argentina så forsøk å styre unna Ilha Grande under høytider og lokale ferier! Ilha Grande er basert på fysiske aktiviteter og det er en rekke stier av ulik lengde som tar deg til noen av de utallige strendene som finnes. Hvis ikke dette frister er det fine strender rett ved Ilha Grandes eneste tettsted, Abraão 
 • Pantanal & Matto Grosso - er desidert det beste stedet å oppleve Sør Amerikas ville dyr. Pantanal dekker nærmere 210 000 km² i det sentrale Brasil, østlige Bolivia og nordøstlige deler av Paraguay. Pantanal er dermed det største våtmarksområdet i verden og har et enormt biologisk mangfold, og er det stedet i verden hvor det er lettest å se den majestetiske jaguaren. Andre spektakulære naturområder finner du lengre nord i delstaten og vår favoritt er Cristalina Lodge utenfor Alto Floresta. Andre severdigheter du bør få med deg i dette området er å snorkle i de (normalt) krystallklare elvene Bonito eller Nobres, samt de vakre fjellformasjonene i Chapada dos Guimarães
 • Salvador da Bahia - en nydelig by med et kanskje noe frynsete rykte, men den historiske bydelen Pelourinho er utrolig vakker og bør oppleves både på dagtid og på kveldstid. Resten av Salvador er ikke akkurat fullt så spennende, men strender strekker seg hele veien fra Barra og mot flyplassen. Skal du bo i Salvador så anbefaler vi et hotell i gamlebyen.
Våre favoritt strender i Brasil: Med en kystlinje på mer en 7400 km er det klart at det finnes mange flotte strender, men overraskende nok er det ikke alltid slik. Etter å ha reist langs mesteparten av kysten har det på enkelte steder vært lite muligheter for å bade på lekre innbydende strender. Men her er ihvertfall noen som vil fungere (ikke alle er tropiske strender med palmer slik man kanskje forestiller seg):
 • Fernando do Noronha - uten tvil Brasils beste og mest eksotiske strandsted. Fernando do Noronha er en øy ca 800 km utenfor kysten av Recife er episk. Hvor ellers i verden vil du finne så mange innbydende strender på et så lite område? (Fernando no Noronha er også Brasils beste dykkedestinasjon) og vinner konkurransen som landets beste strender uten tvil.
 • Costa dos Alcatrazes - er et område mellom Santos og São Sebastião og videre mot Paraty. Her finner du Praia Juquehy som en av de beste i Brasil og et godt utgangspunkt for å utforske resten av kysten i dette området.
 • Trinidade - har en rekke strender og en meget dramatisk beliggenhet. Vår favoritt strand her er Cepilho Beach
 • Paraty - ingen strender tilgjengelig uten båt, men Praia da Lula er fortsatt en meget flott strand
 • Ilha Grande - her er det utrolig mange strender, men du må enten gå eller ta båt for å komme til noen av disse. Shuttle båter går fra landsbyen Abraão til den lekre stranden Praia Lopes Mendes. Dessverre er de øvrige strendene ikke lett tilgjengelige.
 • Arraial d'ajuda & Trancoso - kysten mellom disse 2 byene er kun rundt 30 km og her ligger det nok et par flotte strender. Våre 2 favoritter er Praia Taipe og Praia do Rio Barra. Den historiske delen av Trancoso er absolutt verdt et besøk og en klang lunsj under et av de store trærne foran kirkeplassen. Leiebil er nødvendig for denne destinasjonen. 

  Etter Arraial d'Ajuda (Porto Seguro) regionen blir strendene mindre og mindre attraktive og endrer karakter fra sand, palmer og vann til å bli meget ørkenlignende som f.eks Fortaleza med Canoa Quebrada, Natal og byene i nordøst. Strendene nord for Salvador sliter med liten infrastruktur og problemer ved lavvann. Etter Jericoacoara nord for Fortaleza blir vannet langs kysten ofte brunartig grunnet de mange elvene som renner ut i Atlanterhavet.Gjennomsnittstemperatur og nedbør for Rio de Janeiro (Brasil)
Måle enheter= °C og mm/måned. Varmeste måned: februar (28°C), Kaldeste måned: juli (22°C) & Våteste måned: desember (22.8mm) - Alle verdier basert på data innhentet i perioden 2005-2015.
Hvordan er været i Brasil? 
Været i Brasil er selvsagt avhengig av hvilken region du skal reise til siden landet dekker et så stort område. Sommer er fra september til mars i sør med veldig høye temperaturer og tropiske regnskyll kan hende når som helst. Vinter er da fra juni til september med mer behagelige temperaturer. Ved ekvator er klimaet noe mer behagelig om sommeren med temperaturer rundt 30ºC og langs kysten jevn bris og mindre fuktighet. For å se mer detaljert om været i Brasil klikk her

Mai - september (men bortsett fra juli som er skolefri i Brasil) er dette regnet som lavsesong og med lave temperaturer i sør. Juli til september er en god tid å besøke Amazonas og Pantanal.
April & oktober er tiden for å besøke Brasils lange kyst men under påskehøytiden kan det være vanskelig å finne plass på hoteller og de populære strandbyene blir fort meget travle og prisene går opp.
Desember til mars er Brasils høysesong og faller da også sammen med europeernes ferie. Det er varmt og det er karnevalstid i en rekke av Brasils storbyer og under disse begivenhetene må du regne med å betale 3-4 ganger mer per natt enn vanlig.

Noen populære destinasjoner og beste tid:
Brasilia: mai - september
Belem: mai - november
Foz do Iguassu: mai - september
Manaus: juni - oktober
Recife: september - desember
Rio de Janeiro: mai - oktober
Salvador: september - oktober
Sao Paulo: mai - september

Myntenhet & penger; Brasils valuta er Reais (BRL) = 100 centavos. Kortbruk er meget utbredt i Brasil og du finner minibanker overlat. Men internasjonalke kredittkort kan kun brukes i et fåtall av banker (vanligvis kun filialer av HSBC, Santander og Banco do Brasil)
Tips: Brasil er meget enkelt siden du på alle restauranter og barer alltid vil ha 10% tips inkludert i regningen slik at det ikke er nødvendig å gi noe tips utover dette.
 • Restauranter:  10% tips er alltid inkludert i regningen og alle priser på menyen vil alltid ha alle skatter & avgifter inkludert. Det er selvsagt lov til å gi mer utover dette hvor du er fornøyd. Det er også vanlig å gi beskjed om at du IKKE ønsker å betale tips hvis service eller mat har ikke levd opp til forventningen (dette er fullstendig akseptert) og du kan også gi beskjed at du ikke ønsker å betale tips i det hele tatt, det er frivillig.
 • Taxi: Det er ikke vanlig å gi taxi sjøfarer tips og i de fleste steder vil alle reiser våre ihht hva taksameteret vider. Det er også vel verdt å sjekke om det finnes en über tjeneste på stedet du er siden dette vanligvis er billigere enn en vanlig taxi.
 • Hoteller: som mange andre steder i verden er det vanlig å gi tips hvis du har fått noen til å hjelpe deg med bagasjen. Vi anbefaler at du gir fra Rs2-5 (eller ca USD1) per kolli for denne hjelpen. Det er ikke vanlig å gi tips til de som gjør rent på rommet ditt, men hvis du ønsker å enda bedre service og du er på samme hotell over lengre tid kan det lønne seg å legge igjen noe (gjør da dette hver dag og det holder med USD2-3 eller tilsvarende i Rs, Legg pengene i en konvolutt og skriv gjerne hav det er for)
 • Guider: Igjen er det ikke forventet at man gir tips, men vanlig høflighet tilsier vel at man gir en liten påskjønnelse om det har blitt gjort en god jobb. Vanligvis beregner man at rundt 10% av turens kostnad som en god standard.
Festivaler:
 
 Brasil er synonymt med party, karneval og fotball. Et besøk til Brasil uten noe av dette burde derfor ikke være tillatt. Festivaler i Brasil er en inngrodd del av folkesjelen og innbakt i den lokale kulturen. Alle har vel hørt om de store karnevalsfeiringene i Brasil og er selvsagt et enormt trekkplaster for en reise til Brasil, men vær forberedt på at stort sett ingenting fungerer under denne perioden, butikker vil stenge, og offentlig sektor forsvinner ut i gatene og festen er igang (som i Salvador hvor byen mer eller mindre stenger i 10 dager til ende). Under karnevalet og Reveillon skyter priser i været og det kan være omtrent umulig å finne bosteder sentralt i alle byene hvor dette avholdes. Det anbefales at man bestiller overnatting langt tid i forveien. Siden transport vil være omtrent umulig er det viktig å velge et bosted der du kan spasere til de fleste steder. Restauranter er håpløst med hensyn til plass og du bør bestille bord om du har tenkt å spise på et bedre sted. I Rio de Janeiro finnes det undergrunnsbane slik at det er noe lettere å bevege seg fra bydel til bydel.
 • Karnevalsfeiringene: er for mange synonymt med Rio de Janeiro, men det feires også i en rekke andre byer i Brasil og alle feires på ulike måter. Karnevalet i Rio de Janeiro er både en konkurranse og en gatefest og de store paradene (konkurransene) finner sted på Sambodromo, en stadion hvor de ulike skolene konkurrerer om å bli den beste skolen via en rekke kriterier. Utenom Sambodromen er det parader både i sentrum av Rio de Janeiro og på strendene Copacabana og Ipanema. For deg som er interessert i et mer folkelig karnevalsfeiring er Salvador (faktisk større enn feiringen i Rio) stedet du skal være. I Salvador er feiringen konsentrert rundt musikk og paradene er med store lastebiler med band av store (og mindre) kjente artister (trip electricos) og trekker millioner av mennesker ut i gatene. Det finnes 2 ulike ruter for paradene og mens musikken og bilene kjører fra sentrum og ut til strendene finner du den historiske bydelen Pelourinho opptog og parader i de trange gatene med mer tradisjonell musikk og med fokus rundt trommer (Salvador er også hjembyen til verdenskjente gruppen Olodum). Salvador er etter vår mening det mest spennende karnevalet i Brasil. Begge disse festivalene finner sted rundt samme tid og det er mulig å få med seg begge festivaler. Andre viktige karnevals byer som feirer i februar måned er Olinda & Recife
 • Boi Bumba (Sao Luis) - er en lokal festival og finner sted i juni hvert år og er en interessant lokal landsbygd inspirert festival med fulle gater og opptredener.
 • Fotballkamper - i Brasil er en opplevelse i lidenskap og stolthet-. Få med deg en kamp på ærverdige Maracana om mulig, men stort sett hvilken som helst toppkamp vil dra om ikke mange så veldig høylydte tilgjengelige. Det finnes mange organiserte turer fra en ulike selskap som kan hjelpe deg med billetter og transport.
 • Nyttårsfeiringen i Rio de Janeiro (Reveillon): det spares ikke på noe under feiringen inn i de nye året og er et av de steder i verden man BØR oppleve feiringen inn i et nytt år. Det er beregnet at mer enn 3 millioner mennesker oppholder seg på Copacabana stranden rundt midnatt og feiringen er regnet som verdens største party. Du ville kanskje tro at med så mange mennesker samlet på et sted, kombinert med mye alkohol ville skape problemer! Men utrolig nok går feiringen roolig for seg og i ordnede forhold. I tiden opp til 31. desember vil du se at alle restauranter langs stranden tilbyr ulike pakker, men det beste er å investere i en strandstol og sett deg ned på stranden og du vil fort få mange venner og tilgang til mat & drikke finnes overalt, en perfekt måte (og billig) for å se det mest påkostede fyrverkeriet i verden ved inngangen til det nye året.
Mat & Drikke: Brasil pleide å være ganske kjedelig når det kom til mat med mye fokus på bønner, ris, pasta, kjøtt og pizza! Drikke var vanligvis en eller annen enkel øl fra noen av de store bryggeriene som dominerte og selvsagt ferskpresset juice i alle varianter. Men i løpet av de siste par årene har dette endret seg drastisk og det har nå dukket opp over 50 mikrobryggerier i Rio de Janeiro alene og trenden fortsetter utover i mange av Brasils større byer. Maten har blitt noe bedre men det er fortsatt fokus på gode tradisjonelle retter som tidligere selv om utvalget i de større byene er noe bedre. Få med deg et besøk på en "churrasceria", egentlig en kjøtt restaurant hvor bufféten kommer til deg på bordet i form av kelnere som sprader rundt med enorme grillspyd og du spiser kun det du liker og legger til side det du ikke liker. Salater og koldtbord finnes på de fleste av restaurantene. Brasils nasjonalrett. fejoada, er en enkel rett med kjøtt, sorte bønner og ris. Lenger nord i landet (Bahia) er den lokale retten Moqueca i en eller annen form en meget populær delingsrett, gjerne da med sjømat som fokus. Brasil har forøvrig meget god sjømat og du vil finne dette stort sett langs hele kysten.. Brasils mest populære cocktail, caipirinha (Cachaça), kommer også i mange smaksvarianter og det er kun fantasien og tilgjengelige frukter som setter begrensningen (Paraty og delstaten Ouro Preto er hovedsete for produksjonen av Cachaça)

Morsomme fakta om Brasil:
 1. Amasonas floden (hvorav 50% går gjennom Brasil) er verdens største elv basert på volum (det er beregnet at rundt 209.000 kubikkmeter med vann er dumpet i Atlanterhavet hvert sekund!, nok til å fylle Baikalsjøen som er verdens dypeste, og mer enn de neste 7 største elvene i verden kombinert – mye vann med andre ord!) Under regntiden kan elven bli over 48km bred på det bredeste.
 2. Brasil har over 4000 flyplasser (mer en noe annet land i verden, med unntak av USA med 13 500).
 3. Iflg en rapport fra 2007 finnes det minst 70 etniske befolkningsgrupper i Amasonas som ikke har kontakt med omverdenen.
 4. Brasils høyeste fjell er Pico da Neblina (tåkefjellet), 2994 moh, og ligger på grensen til Venezuela og ble faktisk ikke oppdaget før på 50-tallet og ble først besteget i 1965 (12 år etter at Mt Everest)
 5. Brasil er det landet i verden med størst artsmangfold. Mer enn 4 millioner arter er registrert i landet. En annen kuriositet er at Brasil er det landet i verden med flest arter av aper. 
Se vår destinasjons video fra Brasil;

See our travels to this destination