Dykking Saudi-Arabia

Saudi Arabias kyststripe mot Rødehavet fra grensen til Jordan i den nordlige delen av Aqaba bukten til grensen mot Yemen lengst i sør har mest sannsynlig flere korallrev enn hele resten av Rødehavet til sammen. Ulikt de andre delene av Rødehavet er kysten lags Saudi-Arabia mer eller mindre uutforsket. Saudi-Arabia har hele 1830 km kyststripe mot Rødehavet og rundt 500 km mot den Persiabukta.
I Saudi-Arabia finner du en rik kulturell historie og landet er like fascinerende over vann som under og er et underverk av palasser, festninger og minnesmerker helt tilbake til steinalderen.
Saudi-Arabia er for mange et kontroversielt valg av reisemål.
Men for dykkere er dette en unik mulighet til å utforske jomfruelige korallrev, siden landet lenge har vørt stengt for ikke-muslimsk turisme. 
Farasan Banks er et veritabelt smykkeskrin, med så mange forskjellige arter, farger, former og varianter at man nesten blir ør i hodet. Nesten uansett hvor du dykker er korallrevet intakt, og du ser knapt spor etter menneskelig aktivitet over hodet – men så har det nesten ikke vært dykket her ute siden Cousteau var her på 60-tallet på sin første Rødehavsekspedisjon. 
I denne delen av Rødehavet får du raskt følelsen av et urørt Rødehav, slik det må ha vært en gang på 70-tallet da de første dykkerne dukket opp i Sharm el Sheikh og Hurghada. I Saudi-Arabia, langt sør i Rødehavet, kjenner du pionerånden og får følelsen av å oppleve noe unikt.

Kjente dive sites i Saudi-Arabia
 • Farasan Banks - ligger omtrent 300 kilometer sør for Jeddah, på østsiden av Rødehavet, og det er veggdykking som gjelder her: På øst- og vestsiden av de små øyene stuper revet bratt ned til 70-80 meter – noen steder er det så dypt som 500 meter. På nord- og sørsiden av øyene er det som oftest grunnere platåer med sand. Veggene er fulle av liv. Her finnes urørte skoger av enorme viftekoraller, piskekoraller som snor seg som korketrekkere ut fra veggen, svarte korallbusker og store bunter av rød piskekorall. Fargerike bløtkoraller strekker seg mot lyset, og selve veggen er dekket av steinkoraller, hver og en unik i både form og farge. Ikke en kvadratcentimeter er ledig, og de forskjellige fargene og formene danner et lappeteppe som savner sidestykke på land. Enkelte steder finner du store overheng og dype sprekker og huler. I skyggen under korallhodene sitter vakre små nakensnegler, sjøpunger, svamp og bløtkoraller, og rett som det er kikker en murene eller en blekksprut. 
 • Cable Wreck - tidligere kjent som Staphonos var kastet med konstruksjonsmaterialer når det sank i 1978 og dagens navn reflekterer innholdet av lasten, kabler, kjettinggjerder og asbestplater. Bunnen av vraket ligger på 24m dyp og har mye naturlig lys og det er enkelt å svømme gjennom lasterommene. Vanligvis er det mulig å oppdage gitarhai (fisk) og hvitfinnehai 
 • Boiler Wreck - er et gammelt vrak og man vet svær lite om historien til vraket. Historien sier at vraket har ligget under vann i over hundre år og det er ikke mye igjen selvsagt av den opprinnelige formen av et skip. Restene av skipet ligger fra 3-18m i et område kjent som Abu Madafi. Vraket er som forventet overgrodd av koraller og en rekke fisk har funnet skjulesteder alle kriker og kroker, inkludert en rekke mureneåler. Dette er et meget interessant dykk på vei ned i dypet og passer for alle. Dypere ned finner du vakre vegger hvor du ofte kan observere hai, manta og større stimer av rovfisk som jakter i dypet. Nær baugen av skipet (på rundt 3 m) finner du et komplekst system av kanaler, grotter og huler med naturlige åpninger og lys, noe so gjør denne delen av dykket til et paradis for små detaljer meget gode fotomuligheter.
 • Miss Marie Wreck - var opprinnelig en frakteskute som sank med akterenden først og delte skipet i tre ulike deler. Siden vraket er vanskelig å nå er det relativt lite skadet og er stappfullt av liv. På dette dykket kan du forvente å se skilpadder, skater, mureneål, silkehai, hammerhai samt sitron, vanlige revehaier og tigerhai, dette er et av Saudi Arabias mest spennende dykkesteder.
 • Seven Sisters, Yanbu er synonymt med hammerhai som holder til her store deler av året med de fleste av dykkerstedene mer eller mindre uberørt.
  Merke #39 – dekker den sørlige delen av Seven Sisters kjeden og er full av hard og bløtkoraller i alle regnbuens farger. Vanligvis kan du også observere store stimer av barrakuda, rød snapper, ekornfisk og mengder av mindre revfisk.
  Merke «41 – er et «drop-off» dykk med en meget vakker og frodig vegg med stimer av både rød og sorte snappere og langs veggkanten kan du se patruljerende ulike arter av barrakuda og tunfisk.
  Merke #32 – er et mekka for bløtkoraller og er du ute etter et fargerikt dykk, er dette stedet for deg og er utrolig fotogent. På denne delen av revet er det også gode muligheter for å kunne observere tigerhai, gulfinnetun, hvitfinnehai og gråfinnehai og sammen med bløtkorallene utgjør dette et muligheten for et drømmedykk.
 • Abu Galaway, Yanbu – dette revet har kanskje noe av den beste dykkingen i Yanbu området og har også et av de få mulige ankringsplassene i Sevens Sisters, noe som gjør at det er mulig å overnatte. Galaway revet danner en slags korall grotte på sørsiden med vegger med inngangen på rundt 20m, mens veggen fortsetter ned mot +400m, Her finner du stimer av barrakuda og mengder av de fleste haiarter du finner i Rødehavet cruisende på utsiden av grotten.  
Dykking Saudi-Arabia
Beste tid for destinasjonen: Saudi-Arabias klima er meget stabilt og rundt 90% av tiden vil du ha blå himmel og gode forhold, noe som gjør Saudi Arabia til en destinasjon for hele året.
Destinasjonen er kjent for?  I likhet med de andre landene som deler Rødehavet har Saudi-Arabia et yrende og fargerikt levende revsystem med alt det beste som dette området kan tilby; vrak, makro, rovfisk, harde og bløte koraller, grotter & daler, stor fisk, liten fisk, hvalhai, manta, delfiner og en og annen grindhval
Ikke fullt så god for: Egentlig ingenting
Vanntemperatur: Jevn store deler av året og ligger mellom 25 til +30°C (varmest i perioden juli – oktober). Anbefalt 3mm våtdrakt hele året (med unntak av dykking i vintermånedene helt i nord mot Aqaba bukten.
Sikt: opp mot 30m på gode dager
Strømforhold: Svært sjelden noe i det hele tatt

 
Go To Top