Dykking Riviera Maya & Yucatan

Det finnes mane utmerkede dykkesteder i verden, men når det kommer til mangfold, er det et sted som er nesten uslåelig for dykking, og dette steder et Riviera Maya. Det Mesoamerikanske barriere revet er det nest lengste korallrev formasjonen i verden etter Great Barrier Reef i Australia. Det Mesoamerikanske barriererev strekker seg over 1000 km fra Mexico og ned til Nicaragua, et sammenhengende levende belte med små idylliske øyer og atoller på veien til Nicaragua. 
Dette lange revsystemet klamrer seg langs kysten fra Puerto Morelos til Tulum og hele veien er det en rekke gode dykkesteder med muligheter til meget variert dykking og opplevelser. Gode forhold gjør at du kan dykke hele året (og er det noen dager med mye vind og det ikke er noen båter ut på revet) er det fortsatt fullt mulig å dykke i en eller annen cenote. 
Det er hundrevis av naturlige synkehull i dette området, fylt med ferskvann, og vanligvis krystallklart, et godt og annerledes alternativs til å dykke i havet. Hver enkelt cenote er forskjellig og en del av de er åpninger inn til gigantiske grottesystem som strekker seg 100-.vis av kilometer. Du trenger ikke være kvalifisert grottedykker for å dykke i de fleste av disse grottene og liner er strukket for å vise vei. For kvalifiserte grottedykkere er dette et av de beste stedene i verden og som kvalifisert grottedykker kan du utforske dette systemet.

Dette er noen av de beste stedene å dykke langs Riviera Maya, og hvorfor;
  • Puerto Morelos – den postkortaktige lille byen Puerto Morelos ligger kun 30 minutter fra Cancuns internasjonale flyplass. Her ligger revet I kort avstand fra stranden og det er faktisk mulig å gjøre dykk fra land. Dette er et meget morsomt sted å gjøre nattdykk hvor du ofte kan se blekksprut som kommer ut for å jakte. Det finnes også et flott vrak på dette stedet, C-56 Juan Ecutia er dekket av koraller og annet marint mangfold. Det vanlig å se både barracuda og rød snapper. Om vinteren er det også vanlig å se ørneskater på dette dykkestedet.
  • Playa del Carmen – er den største byen langs Riviera Maya, og det er ikke noen stor overraskelse at det finnes hundrevis av dykkeaktører i dette området. Dette er da også det mest sentrale stedet å bo hvis du skal til dette området på en dykkereise, og kanskje da også kombinere det med noen dager på Cozumel. Ved Playa del Carmen finner du ganske grunne rev og passer best for nybegynnere, for andre er dette litt kjedelig dykking. Vi bruker stort sett Playa del Carmen som base hvis du skal gjøre dykking i Cenotene.  Utenfor kysten av Playa del Carmen kan du også ha muligheten til å dykke med oksehai (beste tid for dette er november - januar, når hunnene kommer hit under den siste delen av graviditet)
  • Cozumel – kun en kort fergetur over fra Playa del Carmen ligger Cozumel som etter vår mening har den beste dykkingen i dette området. Coral Reef National Park er over 22 km langt og beskytter revsystemer langs Cozumel og er et perfekt sted å starte utforskningen av regionen. Det finnes både grunne dykk, dype dykk, og artige strømdykk og revet er kun brutt av kanaler med gjerne gylden sandbunn mellom korall strukturene og gir en fantastisk kontraster. Sammen med Cozumels sikt gjør at du vanligvis kan nyte dette synet enda bedre. For litt mer erfarne dykkere finners det også noen enestående tunneler på dykkesteder som Palancar Gardens og Devils Throat. Det er også vanlig å se sykepleier hai (ja! ifølge Wikipedia heter det dette! - nurse shark), ørneskater og skilpadder. Området er en fiskefri sone så det er ikke uvanlig å finn hummer på størrelse med hunder. Det finnes også en del endemiske arter i dette området, deriblant «splendid toadfish» (en fantastisk havfisk, også kjent som korallfisk. Vanligvis finner du den under korall overheng)
  • Akumal - denne vakre lille enklaven er et meget godt valg å bo hvis du vil unngå maset og kaoset du finner i Playa del Carmen. Strendene rundt Akumal brukes også av skilpadder som kommer for å legge egg i sanden. Det er en håndfull meget gode dykkesteder rundt Akumal hvor du da også vanligvis kan se de under vann. Mange av dykkestedene har typiske korallfingre som stikker ut og en rekke tunneler
  • Tulum – Riviera Mayas kanskje mest trendy sted og garantert den flotteste strekningen med sand langs hele kysten (og med en prislapp som vet a hotellene er fullstendig klar over dette, Tulum er ikke billig). Det er få bra dykkesteder i havet utenfor Tulum så du velger å bo her kun hvis du er med fokusert på dykkingen i cenoter.

Dykkeinformasjon om Riviera Maya

Beste tid for denne destinasjonen: beste tiden for å dykke i cenotene er mellom mai → september. I denne perioden er det best sollys og gir bedre fotomuligheter. Men du lan dykke cenotene hele året selvsagt. Det er egentlig ingen dårlig periode og vanntemperaturen er rimelig konstant hele året. Desember → april er regnet som den beste tiden og er derfor den mest populære. Juni → september er spesielt en god tid hvis du vil se hvalhai utenfor Isla Mujeres, og fra mai → september kommer glattkaret (loggerhead turtles) opp på stranden ved Playa del Carmen for å legge egg.
Vanntemperatur; stabilt gjennom hele året og ligger på mellom 25-28°C
Destinasjonen er kjent for: cenoter, verdens nest lengste korallrev, veggdykk, dypdykking, fridykking, grotter, hvalhai, oksehai, seilfisk
Ikke så bra for: vrak, makro
Sikt: Riviera Maya / Playa del Carmen er kjent for klart, tropisk vann og sikten er vanligvis i +30 meter klassen hele året. Sikten i cenotene er stort sett bare begrenset til din egen øye begrensning.
Strømforhold: du kan forberede deg på som strålende og spennende strøm dykk (drift dives) på denne destinasjonen. Playa del Carmen er et paradis for deg som liker denne type dykking. Men vi har ikke opplevd noen uforholdsmessige sterke strøm dykk på dykking på denne destinasjonen.


Go To Top