Dykking Malpelo Island

Velkommen til verdens haidykk destinasjon, Malpelo Island (Isla Malpelo)
Malpelo Island (Islas Malpelo), ligger 500km utenfor Colombias Stillehavskyst og kan for mange se ut som et goldt og en ugjestmild øygruppe. Malpelos skatter ligger derimot godt skjult under havoverflaten og det er her du kan finne en av verdens største ansamlinger av hai. et hvilket som helst dykk kan du befinne deg med 200-300 hammerhai og 100-vis av silkehai, hvalhai, ørneskater, tunfisk, seilfisk og til og med en og annen hval avlegger Malpelo et besøk i ny og ne, dette er haidykking på sitt aller beste og er kun mulig rundt Malpelo øyene.

Malpelo er ubebodd (med unntak av en liten tilstedeværelse av personell fra det Colombianske forsvaret). Malpelo er som Socorro (Mexico) rett og slett en øde gruppe klippeformasjoner med fjelltopper hvor Cerro de la Mona er det høyeste med 300 moh). Hovedøya på Malpelo er ikke mer enn litt under 2km land og ikke mer enn rundt 640m bred på det bredeste. 
Men det skjuler seg mer! Det du ser over havoverflaten er en del av det som kalles Malpelo fjellryggen og består av en enslig undervannsvulkan fjellkant som strekker seg over 300km I en nordøst-sørøstlig retning og er over 100km bred. Rundt Malpelo finner du også en rekke klipper som stiger opp av vannet. 
Ut fra det nordøstlige hjørnet finner du Tres Mosqueteros og utenfor det sørvestlige hjørnet .ligger Salomon, Saul, La Gringa og Escuba. Det som kjennetegner disse klippene er at de er alle omkranset av dypt vann og kan virke meget ugjestmilde (det samme gjør også Malpelo med sine meget skarpe og bratte klipper ut mot havgapet). Undersøkelser har påvist dybder fra 1800 – 9100 meter rett utenfor kysten noe som gjør dykkerforholdene til tider vanskelige med sterke og raskt endrede havstrømmer. Øygruppen har aldri vært knyttet til andre øyer eller fastlandet. 
I dag er hele området erklært nasjonalpark og er det 9. største marine beskyttede området i verden. Området ble i 2006 også en del av UNESCOs «Natural Patrimony of Humanity» og Alexander Von Humboldt Instituttet.

Dykking ved Malpelo Island (Isla Malpelo)
Beste tid for destinasjonen: Malpelo kan dykkes hele året, men når du skal reise avhenger mye av hva du ønsker å oppleve. Januar-mai er regnet som den tørre årstiden og i disse månedene er været stort sett mer solfylt dager og mer urolig hav. Grunne temperaturskiller med kaldt vann (15°C - 20°C) og dårligere sikt grunnet oppblomstring av plankton gjør at denne årstiden kanskje ikke er den beste, men dette er tiden for å dykke med hammerhai og muligheten til å treffe på småtannet sandhai. Juni – desember er regnet som regntid og gir ofte bedre sikt og et roligere hav. Dypere temperaturskiller med langt varmere vann (26°C - 28°C). I perioden mai-juli er periode for silkehai og hvalhai i perioden juli - september
Hvordan er dykkingen ved Malpelo? De fleste av dykkene er bratte vegger og undervannsfjelltopper siden hele øygruppen er en del av en vulkansk fjellrygg. Det finnes også grotter og overheng og noen få steder sandbunn. 
Vanntemperatur:
Avhengig av sesong, men vintersesongen er normalt mellom nov – apr med vanntemperatur mellom 22°C - 25°C (med et min på 18°C og max på 27°C). Sommerperioden er da mellom mai – okt hvor da temperaturen ligger vanligvis rundt 24°C - 27°C (med min 23°C og max 28°C)
Destinasjonen er kjent for? Malpelo er regnet som den ultimate haidykkingen i verden og store stimer av Skjellhammerhai, silkehai og den mer sjeldne småtannet sandhai. Malpelo er et trekkplaster for rovfisk generelt. Destinasjonen er kun tilgjengelig via Liveaboard
Ikke fullt så god for: Makro, vrak, landbaserte aktiviteter
Sikt: Under plankton oppblomstringen (jan-mai) kan ligge med mot +/- 10m mens den i andre deler av året vil ligge på +/- 30m (jun-des).
Strømforhold: Grunnet topografien kan det til tider være sterke og raskt vekslende havstrømmer å de fleste dykk og destinasjonen er kun for de med erfaring. 


Se vår destinasjons video fra Malpelo Island:
© Fundacion Biodiversity Conservation Colombia
Go To Top